Golf R Plus обещава преживяване, което не сме срещали досега във VW

Golf R Plus

R отделът на Volkswagen възобнови програмата за развитие на Golf R Plus, който трябва да предлага около 400 к.с. Той ще се яви конкурент на Mercedes-AMG A45 и Audi RS3.

Машината с четири задвижващи колела ще стои над планираната топ версия Golf R от осмо поколение. Под нейната кожа ще видим технологии от седмото поколение Golf R400, показан през 2014 г. и Golf TCR – състезателна кола, разработена от Volkswagen Motorsport.

Тайният модел се разработва заедно със стандартната версия на новия Golf R в седалището на компанията в Брауншвайг, Германия.

От VW твърдят, че това ще бъде „най-екстремният и мощен Golf”. Като индикатор за потенциалното му представяне, те посочиха подобно на суперавтомобил ускорение и максималната скорост на R400. Говорим за време от 3.9сек. и 280 км/ч. Друг източник добави: „Ние търсим нов върхов модел, който ще предложи ниво на ефективност над това на следващия Golf R.“

Golf R Plus

Новият модел все още не е одобрен за производство, но идеята среща подкрепата на VW шефа Херберт Диес. Ако той получи зелена светлина, вероятно ще се присъедини към гамата на VW, след като новият Golf R стъпи на пазара през 2020 г., на цена, подобна на RS3.

Отбелязвайки напредналото състояние на програмата за развитие на Golf R Plus, служителите на VW потвърдиха, че крайният продукт е завършен. Той ще се отличава със значително по-агресивен външен вид от стандартната версия на следващия Golf R, както и по-широка следа.

Следващото поколение на Golf ще се произвежда само с пет врати, така че и Golf R и R Plus ще се предлагат само в този вид.

В основата на тайнствения Golf стои сериозно модифицирана версия на бензиновия двигател EA888 на Volkswagen Group. В новия Golf R, разработеният от Audi турбокомпресорен 2.0-литров агрегат се планира да достави около 320 к.с. Но с редица стъпки за повишаване на мощността, той може в крайна сметка да осигури между 380 к.с. и 400 к.с. в Plus версията.

Golf R Plus

Първоначално подобен проект е бил заплануван от бившия шеф на Volkswagen, Фридрих Айхлер. 4-цилиндровият двигател за първи път е представен в концепцията R400 с 395 к.с. и 450 Nm въртящ момент на автомобилното изложение в Пекин през 2014 година. По това време течаха сериозни дискусии дали моделът да влезе в производство.

Още по-мощна версия на EA888 беше поставена в концепцията на Audi Quattro Sport, която дебютира на автомобилното изложение в Женева през 2014 г. В този автомобил тя предлагаше 414 к.с. и 450 Nm въртящ момент.

И двата проекта бяха замразени поради скандала с емисиите Дизелгейт. Така се стига до днес, когато ръководителят на VW, Франк Уелш, реши да преразгледа идеите зад R400 през 2018 година.

Golf R Plus

Както и при стандартната версия на новия Golf R, задвижването ще се предава през стандартна 7-степенна скоростна кутия с два съединителя и системата за задвижване на четирите колела 4Motion. Това ще позволява непрекъснато преразпределяне на въртящия момент към предната и задната ос.

Новата система за задвижване на четирите колела вероятно ще работи в комбинация с електронните диференциали EDS и XDS + на VW и многостепенната система за контрол на стабилността ESP, включваща дрифт режим, подобно на този в новия A45.