Следващият Golf R ще е чудесен и няма да е електрически

Golf Mk8

Изцяло новият Golf Mk8 е на финалната фаза на развитие. Въпреки че базовият модел още не е готов, TopGear успя да получи подробности за предстоящия Golf R.

Шефът на R Division Йост Капито сподели, че той ще е „фантастичен“ и няма да поеме по пътя на електрификацията.

„Перлата на короната ще си остане Golf R. Не искаме да правим хибридите прекалено мощни. Хибридът трябва да бъде достъпен и да има екологична цел. Той не е само за мощ. GTE е алтернативен избор на GTI и ще си остане такъв. Кралят на представянето ще остане Golf R, а Golf 8 R ще бъде фантастичен ”, каза Капито.

Той беше попитан и за слуховете за Golf R400, за който се смята, че е бил тестван на писта. Той потвърди, че всъщност такъв модел е преминал тестове, но в крайна сметка е отпаднал.

„Направихме проучване и клиентите не го искат“, добави Капито. „Искат около 300 конски сили и цена под 50 000 евро. За до 400 конски сили, ще загубите 50% от обема на продажбите и ще увеличите цената.“

Вероятно Golf R Mk8 няма да дойде с 400 к.с., тъй като това неизбежно ще повиши цената му. Той ще разполага с приблизително 300 к.с., може би малко повече, за да се разграничи от сегашния модел, но модификациите по шасито ще го направят по-гъвкав и може би малко по-бърз от настоящата версия. Сегашният R ускорява до 100 км/ч. за малко под 5 сек. с DSG автоматична кутия.

Новият Golf ще се основава на платформата MQB Evo, която е модернизирана версия на сегашната архитектура на автомобила. VW ще започнат с обичайните 3- и 4-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели. Гамата ще бъде разширена, за да включва меки хибридни версии, както и хот хечовете GTI и R.

Golf Mk8