Когато тази пролет на сцената се появи BMW M4 CS веднага стана ясно, че той ще заеме празнината между супер пикантния M4 GTS и по-мекушавия M4 Competition Pack. Оптималната М-ка на практика представлява олекотена Comp Pack версия с добавени няколко кашона карбон под формата на интериорни детайли и аеро добавки. Като вземем предвид и увеличената мощност на двигателя на М4 CS, получаваме една от най-добре изглеждащите, вървящите и управляващите се М-ки от арсенала на BMW.

Но както ви информирахме преди няколко седмици, табелката „CS“ попада върху задния капак на още един член от баварското семейство – M3. Накратко казано М3 CS ще мине през подобна процедура по разкрасяване като по-големия си брат, само че акцентът ще бъде насочен по-скоро към комфорта, отколкото към агресията и динамиката извиращи от GTS.
m3 cs

BMW M3 CS получава също така увеличение на мощността спрямо нормалната М версия с 28 к.с., което почти я изравнява с тази на 4-тата це ес серия. Въртящият момент също е завишен до доооста сериозните 600 Нм, които според немския производител са достатъчни, за да изпратят лекото BMW до 100 км/ч за само 3.7 сек. Данните звучат достоверно, имайки предвид че Comp Pack ги вдига за 3.9 секунди, а е малко по-тежък и малко по-маломощен. На всичкото отгоре CS ще радва ушите ви с по-готин звук, тъй като получава модифицирана изпускателна система на иначе скучно тихия S55 мотор.

Външният вид

на наточеното BMW трета серия също наподобява този на вече споменатия роднина M4, получавайки същия карбонов лип на предната броня, идентичен капак, заден дифузьор, прагове, задно крилце и дори лежи на същите страхотни джанти Style 763M. Тези търкала освен, че са страшно красиви, са и доста по-леки от нормалните М-кови, отслабвайки теглото на колата с още 45 кг.
Страхотно впечатление правят и силно изнесените арки на задните калници, допринасящи за мускулестия вид на 4-вратия седан.

Колата стандартно ще се предлага в цвят алпийско бяло,  а тези които не желаят светлата разцветка, ще могат да избират между син металик (San Marino), сив металик (Lime Rock), тъмно син металик (Frozen Dark) или тъмен Black Sapphire металик. Силно се надяваме седанът да наследи OLED задните светлини от M4 CS, които са няколко пъти по-красиви от нормалните за трета серия.

Мястото където двата модела се различават най-много е вътре в салона

За разлика от M4 CS, от чийто оскъден интериор лъха на спорт и въглерод, този на M3 CS е доста по-мек и изискан. Панелите на вратите са обшити с контрастни шевове, а таблото и средната конзола са облицовани с алкантара. Карбонови детайли не се забелязват никъде в интериора, което е доста освежаващо и рядко срещано явление в купетата на съвременните коли със спортен характер.

Ако сте решили да се сдобиете с едно такова натокано седанче, по-добре приготвяйте банковите си сметки, защото BMW M3 CS ще бъде издадено в само 1200 бройки, които със сигурност ще бъдат разпродадени като топъл хляб. 500 от тях са приготвени за изпращане в САЩ. Цената на модела все още не е обявена, но несъмнено ще е доста над тази на обикновената М3.

В заключение можем да отбележим, че когато през пролетта видяхме М4 CS го определихме като най-добрата М-ка на пазара, но сега с излизането на M3 CS получавате същата мощност с още две врати и задна седалка, идентичен външен вид и по-луксозен интериор.
Така че, ако можете да си го позволите – позволете си го !