bmw m4 cs

Както ви обещахме преди няколко дни, още тази седмица сваляме покривалото и ви разказваме подробностите за новото BMW M4 CS.

Шефът на спортното подразделение на баварската марка Франк ван Мийл съобщи в Шанхай, че M4 CS ще бъде най-мощната M4-ка произвеждана до сега. Тя ще заеме място в моделната гама на компанията над регулярната М4 и лимитараната спортна версия GTS. Цената и във Великобритания ще стартира от 89 130 паунда, а производството и е планирано да продължи до средата на 2018 в ограничена серия между 200 и 3000 бройки.

m4 cs
Ван Мийл допълва още, че двете букви „CS“ не за първи път ще легнат на задния капак на BMW. Това се случва още през 1965 г. с модела 2000CS, а после и през 1971 г. с обновения 3000CS.

Но да оставим историята настрани и да видим какво са ни подготвили от M-Power през 2017г. Няма да ви мъчим с отегчителни размисли и страсти, затова започваме от най-важната тема: Двигател:

3.0 литрово туин турбо страшилище, познато ни от наточената М4-ка, само че тук съдържа някои доработки като подобрена изпускателна система, добавяйки още 29 к.с. в арсенала си. Крайният резултат е 454 к.с. и 599 Нм.
За да стигнат тези числа до задния мост по най-разумния начин, инженерите монтират преработена версия на 7-степенната стандартна скоростна кутия с два съединителя и електронно заключващ се диференциал. Ръчни скорости няма да бъдат налични за съжаление.

m4 cs
Подобренията по колата, разбира се, не приключват само с модификации по силовата част. BMW M4 CS е било подложено на строга диета, включваща покрив, сплитер, спойлер и дифузьор изработени от карбоново подсилена пластмаса (CFRP – Carbonfibre-reinforced Plastic). Всичко това в комбинация с подобрената трансмисия води до „отслабване“ с 32 кг и 287 к.с./тон съотношение.

За близко бъдеще е планирано добавяне на много аеродинамични елементи по тялото на спортното купе, които да подобрят притискателната му сила. Освен тях M4 CS ще получи допълнителни карбонови елементи, модифицарано спортно окачване, по-мощни спирачки, нови джанти и гуми, както и „по-оскъден“ интериор (не ви трябва радио на пистата, нали?). Както може би се досещате не е далеч и денят, в който ще видим новият спортист на BMW да обикаля Нюрбургринг в преследване на бързата обиколка.


Въпреки твърдението на Франк ван Мийл, че фокусът при разработването на автомобилът е бил насочен върху цялостната динамика, а не чистата скорост в права линия, трябва да признаем, че и тя е доста подобрена. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,9 секунди ( срещу 4,2 сек при M4 Competition Package) а максималната скорост на M4 CS е станала точно 280 км/ч.

От компанията твърдят, че завишената мощност не се отразява на разхода на гориво, който остава 8.4 литра за 100 км смесено потребление.

Шасито също е ревизирано, като са добавени по-твърди пружини и амортисьори, по-големи стабилизиращи щанги отпред и отзад, 19-инчови предни и 20-инчови задни колела обути в гуми Michelin Pilot Sport Cup. Отделно BMW M4 CS може да се поръча с друг чифт предни гуми за мокра настилка.
След пускането в продажба, M4 CS ще бъде последвно от по-малкия си брат M2 CS, който ще пристигне в шоурумовете през 2019 година.