BMW Concept iX3 направи първи крачки в Пекин

iX3

BMW запазваше своите електрически автомобили извън основната си гама. Но с дебюта на концепта iX3, това вече не е така.

Представен на автомобилното изложение в Пекин, iX3 e напълно електрическа версия на компактния кросоувър на автомобилния производител. И докато това е концепт, той визуализира производствена версия, която ще последва.

Концептътъ е базиран очевидно на X3, който бе разкрит миналото лято. Без конвенционално задвижване, повечето от отворите в каросерията са затворени. Това дава по-изчистен (смеем се да кажем“футуристичен“) външен вид. Дори решетката е изчистена, но рамката остава – макар и с модифицирана форма. Отделените бъбреци, които характеризират исторически предния край на всички BMW-та, се сливат в една форма. Резултатът пред очите ни започва да изглежда по-скоро като дизайна на решетката на носа на Kia. И може да дойде малко като шок за традиционните фенове.

Истинската новост тук обаче е това, което стои зад тази решетка (функционална или не). IX3 има електрическо задвижване от 270 к.с. Това е малко повече от конвенционалния бензинов X3 xDrive30i модел и дизеловия xDrive30d, но по-малко от M40i. С батерия от 70 кВт, BMW казват, че ще измине 400 километра в рамките на новата хармонизирана процедура за тестване на леки превозни средства (WLTP). Закачен до 150-кВт бързо зарядно устройство, моделът ще се зареди само за 30 минути.

Потенциално по-важно от спецификациите на електрическото задвижване на BMW от пето поколение е това, което производителят ще може да направи с него. Интегрирането на електродвигателя, трансмисията и контролния модул в един компонент е проектирано да бъде едновременно по-леко и по-лесно да се монтира в по-широка гама от превозни средства. И това включва модели, първоначално предназначени за двигатели с вътрешно горене. Задвижващият механизъм не използва редки метали, чийто недостиг е основна пречка за широкото разпространение на електрическа енергия.

BMW вече потвърди, че ще изгради производствена версия на тази концепция чрез своето съвместно предприятие с Brilliance Automotive в Шенянг, Китай. Няма информация за пазари, но няма да се изненадаме, ако моделът слезе и от линията в Спартанбург. Освен този модел, можем да очакваме същият подход да се приложи и към други модели в основния обхват на BMW. Те ще послужат за преодоляване на разликата между iPerformance Plug-in хибридите и електрифицираните модели като i3 и i8.