BMW 8-Series няма да получи V12 двигател, защото е тежък

8-Series

BMW са изключили възможността за 8-Series, задвижван от V12, по време на интервю с Go Auto на автомобилното изложение в Париж.

Според вицепрезидента на BMW Group за управление на продуктите Карстен Грюбер, 6.0-литровият V12 двигател на фирмата, използван понастоящем в M760Li xDrive, ще разстрои баланса на 8-Series.

„Всичко е възможно, но мислим, че новоразработеният 8-цилиндров двигател с 590 к.с. е идеалният пакет.“

„V12 е много тежък, а имаме много добро разпределение на теглото в тази кола. Така че V8 с тези технологии, с шасито и задвижването прави автомобила истински спортен автомобил. Според нас V12 ще бъде прекалено тежък за предната част „, каза той.

Първоначално BMW 8-Series ще се предлага с 4.4-литров twin-turbo V8 с мощност 522 к.с. като M850i ​​и с 3.0-литров турбо 6-цилиндров дизелов агрегат с мощност 315 к.с., в 840d форма.

По пътя BMW ще въведе и моделите M8 Coupe, Gran Coupe и Convertible, които се задвижват от подобрена версия на 4.4-литровия V8.

Модел с V12 може да действа като пряк конкурент на Mercedes-AMG S65 Coupe, но BMW ясно вижда, че няма нужда от такова превозно средство.

Грюбер продължава, разкривайки, че всички M8 модели ще използват усъвършенствана xDrive система за задвижване на всички колела като M5. За щастие на клиентите ще бъде дадена възможност за модел със задвижване на задните колела под формата на sDrive дериват на 840d.

Изпълнителният директор добави, че 8-Series не е всъщност заместител на 6-Series Coupe и Grand Coupe, тъй като той е базиран на 7-Series, а не на 5-Series. На въпроса дали това оставя вратата отворена за 6-серия Coupe, тй намекна, че „нещо може да бъде в процес на разработка“. 6-Series може да бъде използван като по-практичен Gran Turismo модел с пет врати.