Audi TT ще остави дълбока следа в историята на марката

TT

Audi R8 изстреля имиджа на Audi в небесата, но всичко започна осем години по-рано, когато компанията представи първото TT.

Представен от концепциите TT и TTS Roadster през 1995 г., моделът е кръстен на туристическото състезание на остров Ман и се превръща в хит, благодарение на ретро-вдъхновения си дизайн, който напомня със „заоблените си форми на предвоенните състезателни автомобили и следвоенните седани на Auto Union.“

Търсейки далеч по-спортно излъчване, купувачите на TT се нахвърлиха върху модела с впечатляващ темп. През първата си година в Европа компанията продава 36 836 броя. Моделът е популярен и от другата страна на Атлантическия океан, като купувачите купуват 12 027 броя през 2000 г. и 12 523 единици през 2001 година.

Някои критици отхвърлиха ТТ като дамски автомобил, но въпреки това то се предлагаше с асортимент от двигатели с мощност от 148 к.с. до 247 к.с. TT също е оборудвано с quattro задвижване на всички колела и новата трансмисия S tronic с двоен съединител на компанията.

TT

Окуражени от популярността на оригиналния модел, Audi стартираха купе и роудстър от второ поколение. То пристигна през 2006 г. с елегантен дизайн, който беше критикуван, че не е толкова харизматичен, колкото на неговия предшественик.

Дизайнът беше широко обсъждан, но Audi се фокусира върху превръщането на TT в истински спортен автомобил. Като част от това, компанията представи S вариант с 268 к.с. и RS модел с 335 к.с. TT RS plus пристигна по-късно с 355 к.с.

Третото и последно поколение на TT беше представено през 2014 г. и получи фейслифт през 2018 г. Това помогна за възстановяване на продажбите, но ефектът беше кратък. Данните на Carsalesbase показват, че Audi продават само 1,289 броя в САЩ за миналата година и 9 943 в Европа.

Като се имат предвид намаляващите продажби, не е изненадващо, че Audi реши да прекрати модела. Mercedes взе подобно решение за SLC по-рано тази година и това е доста жалко, тъй като ще загубим два спортни автомобила приблизително по едно и също време.

Новината не е толкова лоша, тъй като председателят на Audi Брам Шот потвърди, че TT ще бъде заменен от „нов емоционален модел в същия ценови диапазон“. Той ще бъде електромобил, но няма никаква информация дали ще се предлага като купе и роудстър като TT.