Audi A1 2019 ще пристигне тази година

A1

Малкият модел A1 на Audi е относително успешен за немския производител на луксозни автомобили. Стартирал през 2010 г., той се представя добре срещу конкурентите както по-евтиния VW Polo, като и по-директни конкуренти като хечбека на MINI.

Все пак е време A1 да бъде заменен и последните шпионски снимки са уловили новия модел почти гол. Така че нека видим по-отблизо как ще изглежда малкият хеч, когато се появи по-късно тази година.

Първите впечатления са, че новото A1 е по-оформено и по-агресивно в сравнение с предшественика си. Отпред виждаме голямата решетка в стил Audi с тънки предни фарове, ясни детайли и големи отвори за въздух (S-line версия).

Страничният профил е с остри линии, двуцветен покрив с дебела C-колона без заден малък прозорец. Говорейки за отзад моделът разполага с подобни на Honda Jazz / Fit oтвори на задната броня и LED задни светлини.

За разлика от сегашния модел, който получава и триврат вариант, новият A1 вероятно ще се предлага само с пет врати като Sportback.

Една слабост на настоящата кола е тясното пространство на задната седалка. За щастие, това ще бъде поправено, защото А1 ще бъде на същата MQB платформа, споделена с новото Polo на Volkswagen. Колата ще порасне леко, тя ще бъде и по-прецизна, което ще спомогне за усъвършенстването на управлението.

Пасажерите могат да очакват и по-качествени материали в кабината и функции като виртуален кокпит дисплей, 4G LTE свързаност, Android Auto и Apple CarPlay съвместимост. Системите за подпомагане на шофьора ще се характеризират с AEB (автономно аварийно спиране) с отчитане на пешеходци, адаптивен круиз контрол (ACC), асистент при паркиране, ограничител на скоростта, наблюдение на мъртвите точки и следене на трафика отзад.

Задвижването на изцяло новото A1 ще бъде от малки двигатели с турбокомпресор. Те започват с 1.0-литров 3-цилиндров TFSI двигател с турбокомпресор с мощност от 113 к.с., последван от 1.5-литров 4-цилиндров бензинов агрегат отново с турбо с мощност 148 к.с. Все пак, ако искате сериозен хечбек, чакайте S1 с неговия 2.0-литров 4-цилиндров мотор с турбо, който изкарва близо 250 к.с.

Слуховете са, че 1.6-литровия дизелов вариант може да бъде отложен поради падащите дизелови продажби. Може да видим и опция на природен газ, както и някаква форма на електрическо задвижване. Мощността ще бъде към предните колела чрез 7-степенна S tronic трансмисия с двоен съединител или 6-степенна ръчна кутия. Задвижването на четирите колела ще бъде по желание.

A1 седи самостоятелно в луксозния мини сегмент. Нито Mercedes-Benz, нито BMW (с изключение на MINI, разбира се) имат пряк конкурент. Това обаче не означава, че би трябвало да отписвате Citroen DS 3, Alfa Romeo MiTo, Seat Ibiza, Ford Fiesta Vignale и  Volkswagen Polo.

Очаквайте официална премиера на A1 Sportback по-късно тази година, вероятно на автомобилното изложение в Париж през октомври.