AM-RB 003

Концептите на Aston Martin продължават да валят в Женева с дебюта на AM-RB 003, новото работно име за Project 003.

Представен в концептуална форма, AM-RB 003 дължи развитието си от участието на Red Bull Advanced Technologies (RBAT), точно както при Valkyrie и Valkyrie AMR Pro.

Новият концепт ще премине в серийно производство, като това ще стане третият модел на Aston Martin със средно разположен двигател. Според главния изпълнителен директор Анди Палмър, той ще се възползва от участието на Red Bull, особено в компоненти като шасито и аеродинамиката.

AM-RB 003

V6 турбо сърцето идва от Aston Martin

Aston Martin казва, че AM-RB 003 ще включи технологии, взети директно от Formula 1, „за да посрещне и надмине изискванията за производителност на съществуващите хиперкар автомобили от най-висок клас.“ Въпреки това, AM-RB 003 ще бъде по-практичен от Valkyrie.

Новият модел ще разполага с по-просторен кокпит, който позволява повече пространство между водача и пътника, благодарение на по-широката централна конзола, багажно пространство зад седалките, както и места за съхранение на портфейл или мобилен телефон. Освен това, AM-RB 003 се отличава с подобрен достъп до кабината, благодарение на LMP1 вратите, които се отварят напред, заедно с част от покрива.

Мощността ще дойде от нов хибриден V6 турбо двигател , който бележи завръщането на Aston Martin към проектиранитето на двигатели. Пълните технически подробности ще бъдат публикувани по-късно по време на програмата за развитие.

AM-RB 003

Автомобилът ще разполага и с революционна Nexcel запечатана маслена система, която ще улесни смяната на маслото за по-малко от 90 секунди. Първо използвана в Aston Martin Vulcan, системата ще пристигне за първи път в кола от серийно производство сега.

Както и при Valkyrie, AM-RB 003 ще бъде изграден около олекотен карбонов монокок и панелите също ще бъдат от лекия материал. Снабден с активна аеродинамика и подвижни елементи, той ще доставя „изключителни нива на притискателна сила в легален за движение автомобил“. Технологията, произхождаща от Valkyrie, включва също активното окачване и електронните системи на топ модела.

AM-RB 003 очевидно е силно повлиян от Valkyrie и спрямо външния си вид. Въпреки това, Aston откроява двата модела, като подчертава развитието в дизайна. Новите уникални предни и задни светлини гарантират, че AM-RB 003 има собствена идентичност.

Технологии, идващи от NASA

AM-RB 003

Дизайнът на места е скучноват, но със сигурност някои елементи развълнуват. Акцентите включват ясно изразената предница и огромния заден дифузьор, както и „летящото“ задно крило.

То използва технология от NASA, която позволява да се промени притискателната сила на автомобила, без да се променя физическият ъгъл на целия елемент. Тя е наречена FlexFoil и ще направи своя дебют в автомобилната индустрия именно чрез AM-RB 003.

Що се отнася до пилотската кабина, тя използва фокусирано към водача оформление и философия, наречена „Apex Ergonomics“. Тя се състои в „перфектното подравняване на централната линия зад гърба на водача, волана и педалите“. AM-RB 003 ще бъде строго ограничен до 500 броя за целия свят.