Aston Martin Valkyrie ще пристигне с 1130 к.с.

Valkyrie

Cosworth разработват 6.5-литровия V12 двигател, който ще задвижва Aston Martin Valkyrie и изглежда, че те са се постарали доста.

Във вече изтри туит, който Road & Track успя да запази, компанията се похвали: „Ние сме известни с чупенето на рекорди и нашият най-нов двигател – 6.5-литровият V12 на Aston Martin Valkyrie, ще бъде най-мощният в света с мощност от 1130 к.с.“

Това е огромна мощ за атмосферен двигател, но може да е измамна. Когато Aston Martin представи автомобила Valkyrie AMR Pro на автомобилното изложение в Женева по-рано тази година, те потвърдиха, че колата ще има хибридна система за задвижване, която ще развива повече от 1100 к.с. Производителят каза, че тази цифра е повече от това, което ще видим в шосейната версия на модела и ще позволи на модела да има съотношение мощност/тегло по-добро от 1:1.

Това предполага, че двигателят няма да произведе 1130 к.с. Вместо това изглежда, че двигателят ще работи с хибридната система, за да развие гореспоменатата мощ. Тази идея съвпада с предишен доклад, който предполага, че двигателят ще произвежда около 1000 к.с., а останалата част от мощността ще бъде осигурена от хибридната система на автомобила.

Това е само слух, но все още е възможно, Valkyrie да получи най-мощния атмосферен двигател в модел, годен за пътя. Рекордът в момента се държи от Ferrari 812 Superfast, който има 6.5-литров V12, който предлага 789 к.с. Ако приемем, че по-ранният доклад е верен, двигателят на Valkyrie ще има около 211 к.с. повече.