toyota supra

След 5 години чакане, петата генерация на един от най-обичаните японски спортни модели, вчера бе представен пред световната публика. Няма тайна, че колата впечатлява с ексцентричен дизайн и линии напомнящи на легендарната четвърта генерация Supra, но същевременно, като че ли феновете не останаха особено очаровани от автомобила. Причините са ясни. Колаборацията на Toyota с BMW доведе до няколко неща, които привържениците обстреляха с критики.

Колкото обичахме двигателя под предния капак на Supra A80 (обичаме го и до днес), толкова именно този елемент в новата генерация ни дразни най-много, защото там се е нагнездил мотор на BMW. Да, двигателят не е лош – говорим за 3.0 литров турбо шестак, но духът на Япония изчезва точно в този момент. Допълнително имаме интериор, трансмисия и дори скоростен лост от BMW, с което феновете вече са шамаросани здраво от любимата си марка, а за да ги довърши с „фаталити“, Toyota реши да произвежда чаканата 5 години Supra в австрийския завод, където се сглобява BMW Z4.

Добре, да намалим страстите и да минем по същество!

Въпреки, че едва вчера бе представена A90, днес вече имаме и изображения на това как я виждат тунерите в момента, в който се докопат до нея. Снимките, разбира се, са изцяло виртуално направени, тъй като наистина е физически невъзможно все още да се доберете до колата, но когато това се промени, имайте предвид, че за модела ще валят тунинг части и визуални пакети. Разбира се това е наследство оставено от МКIV Supra, която и до днес е една от най-тунингованите коли в света.

Колата от снимката е изпипана в бял цвят, на който контрастират червени и черни детайли. Купето е с 2.5 инча по-близо до земята и лежи на едни от любимите ни Volk T37 джанти. Художникът, отговорен за този рендър, е небезизвестния Jonsibal, който е огромен фен на тунинга, а личният му автомобил е RWB Porsche 911

supra a90

Няма как да не отбележим, че изобщо няма да се изненадаме, ако видим новата Toyota Supra A90 в изцяло дрифт концепция и то не само във фотошоп вариант. Сега някои ще кажат, че колата е прекалено къса за дрифт, съосието е малко, да така е. Но не забрявайте, че най-известният дрифтър в света Mad Mike пързаля Mazda Miata с почти „квадратно“ шаси!
А защо пък и да не видим 2JZ на мястото на BMW мотора? Времето ще покаже!