Toyota GR Supra 2020 в пълния си блясък

Supra

Точно пет години след разкриването на концепта FT-1, Toyota най-накрая представи на света изцяло новата Supra.

Дълго време чакахме новата Supra A90 от пето поколение, но си заслужаваше чакането. Вече има вероятност да сте виждали дизайна на новия модел от непрекъснатите течове на снимки, но нека обърнем внимание на представянето.

Влиянието на FT-1 е очевидно отвън, тъй като Supra има много мускулест вид. Интериорът обаче напомня на BMW, което е разбираемо, като се има предвид, че Toyota споделя основните с изцяло новия роудстър Z4. Разбира се, кабина, вдъхновена от концепцията FT-1, би била по-впечатляваща, но трябва да сме благодарни, че тази кола съществува на първо място.

Най-бързият производствен автомобил с марка Toyota до момента: 0-100 км/ч. за 4,1 секунди

Toyota GR Supra 2020 дебютира с 3.0-литров турбо 6-цилиндров двигател, произведен от BMW, който прави 340 к.с.

Свързан с 8-степенна автоматична скоростна кутия с пера, двигателят позволява на Supra да достигне 100 км/ч. за приблизително 4,1 секунди. Максималната скорост е ограничена до 250 км/ч. Това ще го направи най-бързия досега автомобил на Toyota. Япония ще получи и 2.0-литров турбо 4-цилиндров агрегат, който се предлага в две версии: 194 к.с. и 254 к.с., съответно.

Производителят също така обещава, че Supra ще предложи „вълнуващо съчетание от мощност, прецизност и ловкост“ благодарение на дизайна на задвижването на задните колела, ниския център и разпределението на тежестта 50:50.

Режими на шофиране и активен заден диференциал

Supra ще предлага два режима на шофиране – Normal и Sport. Последният намалява интервенцията на функциите за контрол на сцеплението и стабилността, както и изостря педала на газта, увеличава твърдостта на волана и подобрява смяната на предавките. Той също така настройва активния диференциал по-агресивно и усилва звука от ауспуха.

Говорейки за активния диференциал, той използва електрически мотор и няколко плочи за контрол на въртящия момент. Диференциалът разпределя силите задните колела при завиване при ускорение и спиране. Системата също така осигурява неутрално управление, като намалява както недозавиването, така и презавиването, според Toyota.

Supra идва с предно окачване с двойна пружина и мултилинк задно окачване, за което се казва, че благоприятства както прецизното управление, така и качеството на комфорт. Supra ще има 19-инчови ковани алуминиеви джанти, обути в Michelin Pilot Super Sport гуми с размери 255/35 R19 отпред и 275/35 R19 отзад. Спирачната сила ще бъде осигурена от 348мм предни дискове с 4-бутални апарати Brembo.

Стандартно адаптивно окачване и видове оборудване

Тъй като споменахме по-рано качеството на комфорт, трябва да знаете, че всички Supra са стандартно оборудвани с адаптивно окачване, с две настройки – Normal и Sport.

В Европа ще се предлагат две нива на оборудване за Supra: Active и Premium. Началното ниво на Toyota GR Supra Active включва споменатия по-горе диференциал, адаптивното променливо окачване и 19-инчови ковани алуминиеви джанти с мощна спирачна система. Освен това, Active моделът ще включва двузонен автоматичен климатик, адаптивен круиз контрол, smart entry и стартиране с бутон, както и LED фарове, задни и дневни светлини. Огледалата за обратно виждане ще се затъмняват автоматично.

Вътре Supra Active разполага с аудио система с 10 говорителя и 8,8-инчов инфоразвлекателен дисплей с Bluetooth и USB порт.

Що се отнася до Supra Premium, тя включва същите функции като Active, но добавя черна кожа, аудио система с 12 говорителя от JBL, хед-ъп дисплей и безжично зарядно за телефони.

Подобно на BMW Z4 2019, Toyota Supra ще бъде строена в Magna Steyr в Грац, Австрия.