Civic Type R

Със сигурност няма да се хареса на заклетите петролхедс, но информацията за електрифициране на най-бързия автомобил с предно предаване в света идва директно от устата на високопоставен служител в компанията по време на автомобилното изложение в Женева. Той заяви пред PistonHeads, че освен интегрирането на електрическо задвижване, Civic Type R ще получи и кардинално различен дизайн в бъдеще, далечен от заострените и ръбести форми, с които разполага сега.

„Смятам, че ще е доста лесно още сега да постигнем значително подобрение в динамичните характеристики на колата, използвайки електрифициране, но Type R не е само производителност.“

Това заяви Кохеи Хитоми, който е водещ проекта за новия прототип.

„Освен това става въпрос за правилна работа, маневреност и управление. Не смятаме, че задачата е толкова проста – само да сменим задвижването с електрическо такова. Това не е правилният начин за Type R.“

Хитоми заяви, че Хонда проучва възможностите как електрифицирането би могло да подобри още повече формулата Type R. Въпреки че отговорът му остана малко неясен – сигурно защото фокусът в момента не е толкова върху Civic Type R, а по-скоро върху новите електрически модели на Хонда – това показва, че електричеството в следващото поколение е почти неизбежно. Със сигурност играе роля и фактът, че конкурентите от Ford вече работят над следващата генерация Focus RS.

e prototype

„Хората се оплакваха, когато казахме, че ще изполваме турбокомпресор, но сега те оценяват високо възможностите, които той предоставя. Вярвам, че ще бъде така и с електрифицираните ни автомобили. Хората, които обичат Type R ще дойдат да разберат какво може да добави то към шофирането. Само трябва да намерим най-добрите атрибути, които са от значение за нас, за да подобрим опита без да губим това, което ни дава Type R.“

В интерес на истината нека си припомним и това, че компанията има добър опит в хибридните технологии. Погледнете например V6 хибрида на NSX, както и бързо развиващата се програма във Formula 1.

Мислите на Хитоми за голяма трансформация на Civic бяха отразени като ехо и от дизайнерския екип на марката. Хората, които създадоха опростените пуристични форми на e Prototype казаха пред медии, че очакват по-широкия диапазаон на Хонда, включително най-горещите модели да бъдат повлияни от същия стил.

Всъщност те колективно се съгласиха, че ще е доста полезно да се помогне на Хонда да контрастира от „агресивния“ дизайн използван масово от конкурентите. Музика за ушите на тези, които останаха крайно разочаровани от външния вид на новия Civic Type R.

Въпреки че за Type R основополагащо от години е високооборотния VTEC двигател с вътрешно горене и неговия ненадминат „крещящ звук“, Хонда безсъмнено ще иска да гарантира, че този визцерален компонент ще остане доминиращ в бъдеще. Същевременно ще се наложи да се внедри технологията, необходима да се изпълни залога за 2025 година. За онези от вас, които желаят да имат екстракта от Type R, обаче, може би най-добре е да се ориентират към по-старите модели от края на 90-те, докато цените им не са достигнали тези на суперавтомобилите.