e prototype

Браво Хонда! За няколко неща.

Всеизвестен факт е, че автомобилните производители имат навика да показват на феновете си мечтаните от тях коли под формата на прототипи, разпалвайки очакванията и пълнейки торбата им с надежди, а когато дойде моментът за официално ревю на модела, той не е нищо повече от жалка пародия на концепта си. Пример – Toyota Supra и FT-1…

В интерес на истината Хонда рядко лъжат по този начин и очевидно с електрическия им градски автомобил e Prototype ни го доказват отново. Малкият електромобил, който компанията разкри за първи път миналата година вече има предпроизводствен модел за европейския пазар и сме супер щастливи да видим, че разликите с прототипа са минимални, а колата, въпреки че е електрическа и малка, ни харесва.

e prototype

Другото „Браво“ е за това, че японската компания явно се вслушва в копнежите на феновете и чертаейки дизайна на новият си мини хеч, е преплела футуристичното с ретрото от 80-те. И това си личи както отвън, така и в интериора на колата. Нека си признаем нещо – колкото и да харесваме авантгардните дизайни с изчанчени табла и никакви бутони в новите електромобили, идват ни малко в повече напоследък, а носталгията ни подтиква към старите ръбести форми а ла Мерц 124. Е… Хонда ни го предлага чрез новия e Prototype.

Има и трето „Браво“ бонус, което за нас е едно от най-важните – Honda е Prototype е на задно предаване. С това японците нанасят последната купидонова стрела в страстните сърца на феновете и за пореден път показват, че обичат да вървят напук на еволюцията… и това ни харесва!

И така нека сложим на фокус няколко детайла от колата, преди все пак да изгледате видеото. Както казахме вече, електромобилът болезнено много прилича на прототипа си, но има няколко значителни разлики. Най-очевидните са задните светлини, които не са четириъгълни, а кръгли, за да се допълват с предните фарове. Освен това, концептът лежеше на огромни многоспицови джанти (тип Алпина), а сега е на малко по-футуристични 17-ки, в стандартното оборудване ще получи 16 инчови. Разлика има и в предната маска, но въпреки това тя е останала максимално изчистена и поне на нас силно ни напомня за сладкото личице на Бъмбълби.

e prototype

Сигурно се чудите за какво служи черното петно на предния капак. Хонда са решили там да поставят буксата за зареждане на батериите, за да удобно, независимо от коя страна на колата ви е разположена станцията. Там има и LED екран, който ви посреща и ви информира за нивото на батерията ви.
Докато се радваме на това колко е сладка новата мини Хонда, не трябва да забравяме, че тя всъщност е и шокиращо технологична. Страничните огледала са напълно елеминирани и на тяхно място имате малки камери, а дръжките на вратите са като на Tesla – изскачащи.

В интериорът ви посреща стилизиран дизайн с огромен тъч скрийн дисплей, който всъщност представлява 6 сляти екрана, простиращи се на около 60 процента от ширината на таблото. Ако обаче се абстрахирате от него, съвсем спокойно можете да объркате e Prototype с кола от 80-те години. Формите на таболото са ръбести, седалките са също с груби форми и приличат на тези от Фиат Панда първа генерация, дръжките на тавана дори са груби, а не изчанчани и прибрани в някакви специални легла. Имате дори специален клъстър на средната конзола с няколко USB порта, 12 волтови изходи и забележете… Истински контакт с 230 волта!!! Съвсем спокойно можете да си включите кафемашината и сутрин да си варите кафето, пътувайки за работа.

Наистина рядко се вълнуваме да видим нов електромобил, но в този случай не можем да скрием емоциите си. Хонда го направиха по начина, който само те умеят. Браво Хонда! Чакаме те в България.