Годината е 1997-ма, мястото Сузука, Япония – от поточната линия на местния автомбилен завод слиза първата Honda Civic с емблема „Type R“ на калниците. Бадж, който в днешно време със сигурност ви е добре познат, но през последните години на миналия век именно той се явява сред пионерите поставящи началото на така известния вече „хотхеч“ клас.

За разлика от горещите хечове, които автомобилните компании строят днес, Civic EK9 не разполага нито с турбиниран двигател, нито с много цилиндри, да не говорим пък за сложни електронни системи подпомагащи овладяването му в случай на екстремни поднасяния. Двувратият градски хеч разчита единствено на 1.6 литров атмосферен мотор, ниско тегло и диференциал с ограничено приплъзване, задачата на които е да разтеглят устата ви в еуфорична усмивка всеки път когато прекарвате време на пистата, седнали зад волана на EK9.

И преди да се намръщите от споменатия обем на двигателя нека поясним нещо. Въпреки че B16B агрегатът е с кубатура от едва 1595 куб. см., неговата мощност е точно 185 к.с., която идва при умопомрачителните 8200 об/мин. Точно от там започва и червената зона на оборотомера, а финалът ѝ е на 11 000 об/мин (при N1 модификацията). Разбира се, за да са възможни тези цифри, под корубата на мотора се крие прословутата V-TEC система на Honda, която пуска в действие по-високите гърбици на разпределителния вал и „запява“ звучно, в момента в който преминете бариерата от 5800 об/мин.

По официални данни малкият Civic EK9 успява да вдигне заветните 100 км/ч за точно 6.6 секунди, въпреки че някои „рейсъри“ боравещи по-агресивно с амбреажа твърдят, че упражнението може да се извърши и за 6 секунди. Ще замълчим по въпроса…

Както вече казахме – колата е лека, но колко точно?

Нейното тегло варира между 1040 и 1090 кг в зависимост от модификацията на модела. Civic Type R Motor Sports например, излиза през 1998 г. и е лишен от екстри като климатик, ел стъкла и огледала, хидравлика, радио и дори идва на железни джанти. Rx серията пък може да се похвали с глезотии като CD плеър, ел. пакет, климатроник, централно заключване с дистанционно, алуминиеви педали и карбонов централен панел на таблото – все неща, които не ви вършат работа на пистата честно казано. Тази кола е за каране !
Дори топката на скоростния лост, която представлява заоблено парче титаний е известна с това, че ръката ви залепва за нея от студа през зимата и съответно изгаря, когато я докоснете в горещ летен ден. Но все пак говорим за състезателен автомобил и не е уместно да споменаваме думата „комфорт“ в текста.

civic type r

Емблематична част от визията на модела са червените седалки и подлакътници на вратите. В Ebay само една от седалките средно се продава за 400 паунда втора употреба. Белият цвят на тялото също не е случаен, името му е Championship White.

Ако търсите перфектния автомобил, с който да прекарате незабравими Трак дни на близката писта, то Honda Civic Type R EK9 е перфектния избор за вас, но има нещо което може да се окаже пречка при закупуването му. Цената.
Моделът е произведен в само 16 000 броя, пригодени за японския пазар и както можете да се досетите всички те са с десен волан. Поради тази причина пък, голяма част от тях са дошли във Великобритания, но най-евтините екземпляри, които можете да срещнете на вторичния пазар започват от 6 000 паунда. Не е нужно да добавяме, че от тук нататък се очаква това число да поеме само по една посока – нагоре.

Затова, ако искате да притежавате истински спортен модел, чиито 185 коня се усещат като 200, носещ в себе си духа на 90-те, Honda Civic Type R ЕК9 е това към което трябва да се насочите. Сега!