Първата в света Supra A90 с 2JZ мотор се подготвя за дрифт сезона

2JZ

Първата Toyota Supra A90 с 2JZ двигател е готова за сериозния дрифт шампионат. Новата машина на известния дрифтър Даиго Саито вече е завършена.

Благодарение на нов видеоклип от спонсора на Саито Monster Energy научаваме нови неща за грандиозния дрифт проект и го виждаме в действие, унищожавайки гумите си.

Както можете да се досетите, 2JZ-GTE 3.0-литровият twin-turbo редови шестак от предишното поколение Supra A80 претърпява значителни промени. Обемът му е увеличен до 3.4 литра, благодарение на HKS 3.4L комплект, а масивен HKS GTIII-4R турбокомпресор заменя фабричните две турбота.

В резултат на това двигателят достига 800 конски сили и пиков въртящ момент от 883 Nm. Това са 465 коня и 387 Nm повече от новия B58 агрегат в Supra A90. Саито също така настоява за уейстгейт за турбокомпресора, което излиза от предния капак точно пред пилота.

Удивително е, че екипът на Саито създава проекта само за 42 дни, въпреки огромните промени. Работата им не се изчерпва само до смяна на двигателя. Състезателният автомобил също така разполага с дрифт окачване, по-широка стъпка и колела, премахнат интериор с ролкейдж и всички необходими предпазни средства, сериозен бодикит и още, и още…

Интересното е, че проектът на Саито изглежда е подпомогнат от Toyota Gazoo Racing и за това съдим не само по лепенките. В началото на видеото се вижда, че екипът получава тайно Supra A90, което означава, че работата по проекта за дрифт машината вероятно е започнала преди официалното откриване на модела.