На старта: BMW M2 vs Audi RS3 реванш

Ако не си спомняте, BMW M2 и Audi RS3 вече се изправиха един срещу друг. Дойде време и за реванша на битката при малките напомпани купета.

Ако чисто новото BMW M5 F90 не успява да докаже предимствата на задвижването на четирите колела, това видео със сигурност ще го направи. Що се отнася до линейна скорост, 4х4 автомобилите имат просто предимство пред останалите. Те могат да разпределят мощта на 4 колела и затова почти винаги са по-бързи на старта. Точно затова новото M5 е оборудвано с тази система, тъй като има твърде много мощност само за задната ос. Но това не означава, че само масивните автомобили с много конски сили могат да се възползват. В това състезание между BMW M2 и Audi RS3 ще видим точно това.

BMW M2 е бърза кола и с 365 к.с. и 499 Nm въртящ момент от своя 3.0 литров I6 турбо двигател, то може да достигне 100 км/ч. за малко повече от четири секунди. Това обаче не е най-бързият автомобил в сегмента. Тази титла принадлежи на Audi RS3. Макар че има повече мощност – 400 к.с. от турбокомпресорния си 2.5-литров I5 двигател, той произвежда по-малък въртящ момент от 480 Nm. И тъй като въртящият момент е определящ на старта, причината, поради която RS3 е по-бърз, е заради това, че мощта стига до пътя чрез 4-те колела.

Като истински М автомобил, BMW M2 е със задвижване на задните колела. Така че всички 365 коня се предават на пътя само чрез 2 гуми. Това означава, че буксуването при тръгване отнема време. Така че Audi RS3 със задвижване на всички колела му позволява да се възползва максимално от своята мощност.

И двата автомобила разполагат със спортни предавателни кутии с двоен съединител и launch control. Дали quattro системата в RS3 ще узакони предимството на Audi, или BMW ще поднесе изненадата? Нека погледнем във видеото.

Следващото изпитание ще бъде тест на писта, където BMW M2 със сигурност ще покаже на какво е способно.