BMW M5 2018

M5

BMW M5 винаги означава повече. Повече мощност, повече тръпка, повече възможности: всичко, което искаме е повече и BMW обещава да го достави.

Новото 2018 BMW M5 стъпва в обувките на предшествениците си, вдигайки нивото на модела до нови висоти. Един от най-очакваните автомобили тази година, M5 обещава да затвърди яростта си на бойното поле на супер спортните седани.

Няколко радикални промени отбелязаха дългоочакваното пристигане на новото BMW M5: xDrive система със задвижване на четирите колела ще се предлага за първи път, ръчната трансмисия окончателно е пенсионирана, а Getrag кутията с двоен съединител е заменена от 8-степенна автоматична ZF с преразпределяща въртящия момент. Подобрението на мощността на 4.4-литровия турбо V8-мак и по-високият максимален въртящ момент щеше да натовари DCT кутията до предела ѝ.

M5

По-малко радикални са промените в дизайна, изцяло съобразени с тенденциите на марката. Предната част на новата версия M5 е най-атрактивна и създава приятен преход от предишния модел. По-дългите LED светлини с „angel eyes“ служат като продължение на традиционната решетка с бъбреце и правят M5 да изглежда по-широко. Самата решетка с бъбреците е леко изтеглена настрани и играе централна роля в динамичната предница. Особено ни допада как предният сензор и камерата са прибрани под номера и сякаш са част от централния отвор.

Страничната линия се придвижва плавно по цялата дължина на вратите през дръжките и стига до задните светлини. Леко раздутите калници прибират големите 20-инчови 7-спицови джанти, решени в черен гланц. Задницата е малко висока и не предлага агресивния завършек, който заслужава моделът. Малкият лип спойлер, дифузьорът и двойният накрайник допълват спортиста.

Интериорът на M5 е доста подреден, но не е най-луксозния в класа си. Черно-белият контраст с отличаващи се конци дава чувство за пространство. Инфоразвлекателният дисплей е на много удобно място. Въпреки че автомобилът разполага с всякакви технологии, той не ви обърква, а е ориентиран към шофирането. Воланът е семпъл и приятен, а уредите излъчват елегантност. Червените бутони „М1“ и „М2“ зад волана, които служат за запаметяване на настройки и старт/стоп бутона просто ви карат да ги натискате с червения си контрастен цвят.

M5

Управлението на M5 е доста прецизно и насочва точно там, където искате да отидете. Скоростната кутия работи в пълен синхрон с xDrive системата, придружени от приятен дълбок звук от ауспуха. Все пак автомобилът ще се почувства най-добре на писта, особено в режим M Dynamic. Пъргавината за размера и теглото е забележителна. Но ако се доверите само на задните колела и изключите системите за безопасност, тогава наистина започва да става интересно.

Въпросът е как се представя срещу съперника си Mercedes-AMG E63 S. И двете машини имат AWD система и мокър съединител. Възможността да се прехвърли цялата мощност на задните колела и напълно автоматична скоростна кутия изчерпват приликите. E63 има малко повече мощност, 612 к.с. и 800 Nm въртящ момент, но тежи повече. BMW M5 разполага с 592 к.с. и 750 Nm въртящ момент. Ускорението до 100 км/ч. отнема 3.4 сек., което е феноменално за марката. Максималната скорост е 305 км/ч., предполагаме ограничена.

BMW M5 е чудесно продължение на вече безсмъртната линия на марката. Стилът и комфортът са прекрасно съчетани с огромната мощ и невероятното усещане, което технологията ви предлага. Ако искате супер спортен седан и все още се колебаете, то със сигурност баварецът няма да ви разочарова.