Кое бихте избрали – Audi Q8 или E-Tron?

e-tron

Изминаха няколко дни откакто Audi разкри първия си изцяло електрически кросоувър e-tron, който  се присъединява към нова и нарастваща категория автомобили. Тя включва Mercedes EQC, Jaguar I-PACE и дори Tesla Model X.

Никой от тези модели не съвпада по размер с останалите. Това, което ги обединява е задвижването, което разчита на изцяло електрически двигатели. Това е пътят на бъдещето.

Ние все пак ще обсъждаме най-вече външния вид, където нещата могат да се объркат малко, ако се опитвате да изберете между новия e-tron на Audi и току-що излезлия Q8. И двата модела имат един и същи дизайнерски език, макар и с малки разлики, но и сравними табла с подобни бордови технологии.

Нека да забравим за момент, че e-tron ви предлага нещо, което Q8 и да се съсредоточим само върху стилистиката.

e-tron

e-tron

Това, което не се забелязва лесно, е фактът, че e-tron е по-малък от Q8. Всъщност, с дължина 4900 мм, широчина 1930 мм и височина 1666 м, е-tron е приблизително същият като Range Rover Velar, което означава, че седи някъде между компактния луксозен SUV и средно големия кллас. Той е по-голям от Q5, и по-малък от Q7.

От друга страна, бихме казали, че Audi са умни да позиционират своя изцяло електрически кросоувър в този нов подсегмент, тъй като клиентите са по-склонни да плащат големи суми за автомобили, които изглеждат по-различни – за разлика от това, което Mercedes са направили с EQC, който е компактен по размер, като GLC.

Разбира се, ако искате пространство, Q8 все още е най-добрият избор, с дължина 4986 мм, ширина 1995 мм и широчина и 1705 мм височина. Можете също така да твърдите, че Q8 има по-динамичен външен вид, по-агресивни фарове и по-скосен таван, въпреки че е по-висок от e-tron.

Тъй като Audi Q8 принадлежи повече към премиум сегмента, неговият интериор е малко по-привлекателен от този на e-tron. Може би дори не го виждате на пръв поглед, но разликите са предимно в по-качествените материали.

e-tron

e-tron

Освен това, Q8 има по-просторна кабина, която винаги е плюс от гледна точка както на комфорт, така и на безопасност.

Това, с което Q8 не разполага, е готината опция Virtual Mirror на e-tron, която се състои от малки камери, заместващи традиционните огледала, изпращайки изображения на два дисплея, вградени в панелите на вратите. Ако се кефите на такива джаджи, това определено ще ви допадне.

Също така в e-tron разположението на централните дисплеи е ориентирано към водача, за разлика от тези в Q8.

За разлика от дилемата Mercedes EQC срещу GLC, изборът на Audi e-tron над Q8 изглежда абсолютно възможен. Той не е толкова по-малък от Q8, не е по-малко луксозен и е напълно електрически. Ценово двата модела също би трябвало да са сходни.

Визуално обаче  Q8 изпреварва електрическия си съперник. Вие кой бихте избрали?