Audi e-tron SUV беше официално представен

e-tron

Audi най-накрая представи своя е-tron SUV – първият изцяло електрически автомобил, който ще бъде пуснат през следващите години.

Германската марка казва, че e-tron SUV е първият „напълно електрически модел“, може би забравяйки неуспешния Audi R8 e-tron. Независимо от това, e-tron SUV е със сигурност първият масово произвеждан модел и е пряк конкурент на Mercedes-Benz EQC и Tesla Model X.

Задвижването на Audi e-tron SUV идва от два асинхронни мотора, които работят заедно с батерия с мощност 95 кВтч. Audi не издава данни за конските сили и въртящия момент, но твърди, че SUV-ът ускорява от скорост до 100 км/ч. за 5.5 секунди и максималната скорост е 200 км/ч.

Електродвигателите на автомобила обаче са много повече от чиста мощ. Audi разработи иновативна система, която позволява те да възстановяват енергията, когато шофьорът не натиска педала на газта или по време на спиране. Тази система е отговорна за до 30% от пробега на e-tron в зависимост от условията на шофиране.

Говорейки за пробега, Audi не споменава колко може да измине e-tron SUV с едно зареждане. Според докладите, някъде около 400 км.

Audi въведе задвижването на всички колела в електромобила. Тази нова система позволява оптимално сцепление при всякакви условия и може да преразпредели въртящия момент между осите за частица от секундата. Нещо повече, джипът също така използва развито векториране на въртящия момент, както и новаторска система за тракшън контрол, която регулира сцеплението на колелата за милисекунди.

Седем различни режима на шофиране се предлагат, вариращи от комфортни до спортни. В зависимост от скоростта и начина на движение на автомобила, окачването може да саморегулира височината на шофиране на автомобила с до 76 мм. При дълги пътувания височината ще намалее, за да подобри въздушното съпротивление.

Батерията с капацитет 95 kWh поддържа зареждане от 150 кВт високоскоростни зарядни станции. Това позволява на батерията да достигне капацитет до 80% само за 30 минути. Собствениците в САЩ ще се възползват от мрежата от зарядни станции Electrify America на VW Group, която ще включва близо 500 станции в страната до юли 2019 г.

Превозното средство е с дължина 4900 мм, широчина 1930 мм и височина 1666 мм. Audi казва, че e-tron може спокойно да побере петима възрастни в просторната кабина, пълна с технологии. Една от неговите забележителни функции са виртуалните огледала. Тази система се състои от малки камери вместо традиционните огледала, които изпращат изображения на живо до малки дисплеи в панелите на вратите на автомобила.