Кого избирате: Mercedes GLS или BMW X7

GLS

Когато BMW показа X7 миналата година, Mercedes още произвеждаше GLS от второ поколение, който започна живота си, носейки името GL.

Сега имаме изцяло нова версия, която Mercedes нарекоха „S-класата на джиповете“ – което може да бъде много точно от техническа гледна точка, въпреки че GLS няма статута на S- Class.

Внушителна гледка

GLS
GLS

И двата SUV-а са масивни и следователно доста внушителни, да не говорим за просторни. Изцяло новият GLS е с дължина 5207 мм, ширина 1956 мм и има междуосие от 3 135 мм. X7, от друга страна, е дълъг 5163 мм, широк 1999 мм и разполага с междуосие от 3103 мм. Разликите са незначителни.

Багажното пространство в GLS обаче е по-голямо, където ако сгънете двата реда задни седалки, ще достигнете обем от 2400 литра, за разлика от 2120 литра на X7. Багажникът може и да не е единственото предимство, което Mercedes има спрямо BMW. Ако сравним техните бензинови и дизелови варианти, те ще изглеждат така:

GLS 450 4MATIC: 362 к.с и 500 Nm
X7 xDrive40i: 335 к.с. и 450 Nm

GLS 580 4MATIC: 482 к.с. и 700 Nm
X7 xDrive50i: 456 к.с. и 648 Nm

GLS 350 d 4MATIC: 282 к.с. и 600 Nm
X7 xDrive30d: 261 к.с. и 620 Nm

Mercedes все още не са представил данни за ускорението на новия GLS, така че все още не знаем дали допълнителната му мощ се изразява и в по-бързо ускорение.

Дизайн и технологии

GLS
GLS

Изборът между двата SUV-а е изцяло въпрос на вкус. Те се отличават с напълно различни дизайнерски езици и философии, като Mercedes представя по-елегантна естетика, следвайки стилистичния език Sensual Purity. BMW X7 може да бъде описан като притежаващ по-динамичен и визуално-агресивен екстериор, но някои може да не смятат това за предимство, тъй като е прекалено натрапчив. По същата причина обаче, той може да се хареса на други.

Същата разлика откриваме и в интериора, където таблото на X7 е по-ръбато и ориентирано към водача, докато най-новият GLS предлага типичната модерна кабина на Mercedes-Benz с два големи 12.3-инчови дисплея, които приличат на гигантски екран. За да не е по-назад, клъстерът на BMW X7 и екранът за инфоразвлечение също са 12,3 инча.

GLS
GLS

Що се отнася до технологиите, двата SUV-а идват с най-доброто, което компаниите могат да предложат от гледна точка на удобство и безопасност. Тяхното усещане трябва да бъде много гладко, като X7 включва двуосово въздушно окачване и динамична система за контрол, докато GLS се предлага с въздушно окачване Airmatic и адаптивна система Adaptive Damping System Plus.

Чрез доплащане можете да получите опционално окачване с 48 волтова E-Active Body Control в GLS, докато към X7 може да се добави системата Active Comfort Drive, която настройва окачването с помощта на камери за сканиране на пътя.

В крайна сметка ще сме еднакво щастливи и в двете машини. А вие кой бихте избрали – и защо?