корозия

В днешно време, когато икономическият въпрос не е особено приятна тема на разговор в страната ни, определено е важно да пазим личното си имущество от преждевременна амортизация и ремонти.

Има едно нещо, за което можете да се погрижите сега, преди да се е превърнало в по-голям проблем в бъдеще и това е ръждата по автомобила ви.
Това не е нещо, за което приятелите ни в топлите страни се притесняват, но в нашите географски ширини, където зимата налага осоляване на пътищата, корозията по колите е основна тема за разговор. Когато тя се появи по металните елементи на автомобила ви, е много трудно нейното разпространение да бъде спряно. Попадането и задържането на луга и сол по ламарините, обаче, може допълнително да ускори процеса по „самоизяждането“ на калниците ви.

Най-добрата офанзива, която можете да предприемете срещу корозията през зимните месеци е по-честото миене на автомобила. Но колко често?

корозия

Ню Йорк Таймс твърдят, че най-добре е да минавате колата си с водоструйка веднага след започването на топенето на първия сняг. По данни на Детройтската свободна преса, в Мичиган са изхарчени 24 млн. долара за 500 000 тона луга само за последната една година.
HowStuffWorks пък са на мнение, че минимумът попринцип трябва да е веднъж на две седмици, но ако става дума за сезонът с осолените пътища измиването на колата трябва да се случва още по-често.

Така че, да! Веднъж седмично е добре да миете автомобила си, за да го предпазите от вредните соли, причиняващи корозията по метала. Старайте се да достигате със струята местата в подкалника, където е вероятно мръсотията и солта да са се заклещили в най-големи количества.

Други действия, които можете да предприемете против настъпването на корозия през зимата:

  • Поддържайте чисти дренажните канали.
    Всеки автомобил има дренажни канали на различни места по купето. Те най-често се намират в долната част на вратите или около праговете. Задачата им е да източват случайно попадналата вода в кухините, но ако са зацапани с листа или друга мръсотия, действието им е точно обратното – задържат влага, която предизвиква появата на ръжда.
    корозия зимата
  • Поддържайте интериора сух.
    В купето на колата, солта и влагата, която внасяте с обувките може да се просмука през стелките и мокета, задържайки се върху метала. Инвестирайте в приличен комплект гумени стелки (можете да ги намерите ТУК) и редовно изсмуквайте мокета с прахосмукачка. Това би предпазило стоманения под от корозия.
  • Омасляване на дъното на колата.
    Със сигурност това е най-НЕщадящият околната страна метод за протекция от корозия, но ефектът е доказан. Дъното на колата се покрива с тънък слой моторно масло, като може да ползвате такова за моторни резачки, тъй като цената е сравнително ниска.
    Ако бюджетът ви е по-висок можете да ползвате специални полиращи, влагонепромокаеми средства и препарати, полагащи тънък защитен филм върху метала.