jeep wrangler

Оригиналът. – изписано с чисто бели букви върху черната боя на може би най-емблематичния офроуд автомобил в света, е първото нещо, което разтегли лицата ни в блажена усмивка, когато срещнахме отблизо новия Jeep Wrangler 2019. Просто не съществува по-подходящ маркетингов подход, който да определи същността на легендарната американска машина. Поздравления за екипа на Балкан Стар.

Има ли въобще смисъл да поясняваме защо думата в пълен член „оригиналът.“ всъщност е възможно най-оригиналния маркетингов подход, който може да се „лепне“ на страничните врати на колата? Дори и точката след нея си тежи на мястото без да дава ни най-малък повод за съмнение, че именно там трябва да бъде. За да си отговорим заедно на въпроса нека разгледаме набързо миналото на модела, преди да върнем фокуса отново върху най-новата му версия, която от Балкан Стар бяха така любезни да ни предоставят за няколко дневен тест драйв.

jeep wrangler

„Кратка“ история

Jeep Wrangler без съмнение е сред най-емблематичните представители на 4х4 класа. Ще бъде прекалено банално за пореден път да направим асоциацията между името на марката, което се е превърнало в нарицателно за цял един сегмент автомобили – тия по-повдигнатите, с големите гуми дето могат да „драпат“ из калта в гората… Точно за Jeep-овете говорим. Но за да си спечели уважението сред привържениците на високопроходимите МПС-та, на модела са били нужни доста години прекарани в развитие и минаване през десетки модификации.

Може би по-запознатите от вас занаят, че Wrangler не е рожденното име на колата. Историята на модела Jeep започва още през Втората световна война, когато американският производител осъзнава, че няма да е прекалено лоша идея да създаде цивилна версия на доказалия се като доста успешен в полеви условия компактен всъдеход – Willys. Така се ражда бащата на днешния Wrangler, който бил по-известен като CJ (Сivilian Jeep). Той носел изцяло визията и концепцията на военната версия, като започнем от външния вид с двата кръгли фара, силно изпъкналите калници, накланящият се преден прозорец, та дори и отделеното от шасито купе, лежащо върху листови ресьори и задължителната непостоянно включена 4х4 система.

Интересен факт е, че цивилната версия се продавала без врати, но пък от Jeep оборудвали всеки екземпляр с комплект кирка и въже – да помагат, ако прекалено много повярвате в 4х4-то!

От 1944 до 1986 година, произвежданият в Толедо CJ, се продава 1.5 милиона пъти в над 10 различни версии включително в пикап форма, станала по-известна като CJ Scrambler. Тогава, през 1986 г., AMC (American Motors Corporation), фирмата предшественик на Chrysler, решават, че е време малкият Jeep да получи тотална трансформация в лицето на ново поколение модел заедно с новото си име, което се котира до ден днешен като емблематичния офроудър – Wrangler.

Късото тяло на джипа, както и останалите характерни контури са запазени, но във фасадата на заоблената муцуна са настанени нови правоъгълни фарове, вместо старите кръгли осветителни тела (кръглите се връщат при следващите поколения). В концепцията на новия Wrangler е запазена идеята за отделена от шасито отворена кабина, междуосието е идентично, както и парт тайм 4х4 системата, чиято раздатъчна кутия се заключва ръчно. В новото моделно име е заложено повече на подобрението на комфорта, управлението и защитата на пътниците, което се постига с малко намаляне на клиренса и по-широката следа на гумите. „Подобрение на комфорта“ до колкото е възможно, разбира се – пределно ясно ни е, все пак, че това никога не е било фикс идеята на колата.

jeep wrangler

През годините следват две трансформации на американския компактен офроудър – една през 1996 г. с кодово име TJ, а 10 години по-късно се появява втората JK модификацията, която е и първият Wrangler предлаган във версия с 4 врати. Така житейският път на модела стига до актуалната в момента генерация JL, като в нея продължават да се запазват основните дизайнерски линии, датиращи още от първите поколения на джипа. И това дори се явява крайъгълен камък в представянето на новия Wrangler. В години на тотално претрансформиране на автомобилните сегменти, Jeep не изневеряват на стила си, продължавайки да залагат на всъдехода и то без да променят кардинално дизайна му. Подобно на последните мохикани в ерата на постоянно променящата се автомобилна индустрия, конкуренти на пазара му остават единствено Mercedes G-class и Suzuki Jimny. Изпъкналите калници, двата кръгли фара, свалящият се покрив, малкият челен прозорец с възможност за накланяне и квадратните стопове са точно там където са били и преди повече от половин век.

jeep wrangler

След дългото встъпление за историята на Jeep Wrangler е редно най-накрая да заговорим за впечатленията, които натрупахме във времето прекарано с последното поколениe JL.

Както побързахме да отбележим и в първата ни статия при появата на дебютните снимки на модела – екстериорът на пръв поглед почти не е „мръднал“ от обичайния си силует. Приближавайки се с всяка следваща стъпка по-близо до Jeep-а, обаче, нововъведенията по дизайна на купето изникват от най-различни ъгли. Да започнем например с изцяло новите LED фарове, които са чисто и просто казано Уникално красиви и агресивни, и освежават с огромен замах цялата фасада на американския офроудър. Ъпдейт е получила характерната предна решетка с вертикални отвори, както и челната греда под нея, в която са интегрирани светлините за мъгла.

Плъзгайки поглед по по-малките детайли върху тялото на новия Wrangler, с екипа ни забелязахме, че елементи като ключалките на вратите (спокойно- колата има и централно, та дори и безключово палене) и антената за радиото са абсолютно същите, които се монтират и в TJ поколението (1996-2006 г.). Но това дори не е забележка, а поредният положителен резултат от опита да се запази автентичния дизайн на автомобила. Нашето тестово зайче беше в ниво на оборудване Sahara от общо 3 възможни избора, като най-ниското е Sport, a най-високото Rubicon, съответно калниците му бяха боядисани в цвета на купето.
Още едно нещо, което стопли крехката ни консервативна душа е, че Jeep са запазили легендарната „система“ за заключване на предния капак със страпове. Такива детайли предизвикват доволната ни усмивка постоянно.

В задната си част новият Wrangler още пази изпъкналите стоп светлини, само че тук вече са украсени със сървеменни LED акценти, допълващи свежата визия на колата. Профилът на купето не е особено еволюирал, но е важно да се спомене, че челното стъкло е „полегнало“ в известна степен, увеличавайки ъгъла си назад и намаляйки драстично челното съпротивление на колата. Не, че скоростните резултати някога ще бъдат цел за автомобила, но все пак е важно да знаете, че въпреки всичко, скорости като 140 км/ч на магистрала няма да смущават комфорта ви.

Кабина

Нямаме търпение да засегнем темата за интериора, защото този път ИМА много ново в него и ефектът, когато надникнете вътре в купето е УАУ. Ахваме не защото няма конкурентен салон на пазара, а защото просто не сте го очаквали именно от Wrangler, който в миналите си поколения не се слави с много „пищност“, а точно обратното – често е наричан „спартански“.

И въпреки че много нови и съвременни технологии са се настанили в салона, приключенският дух продължава да витае вътре в него. Габаритите на таблото, седалките и задното пространство напомнят силно тези на TJ генерацията. Вратите все още се държат на две лесни за откачане панти, поддържани от текстилни колани. Седалките са с високи подглавници, облечени в черна кожа, а същата можете да намерите още върху подлакътника и отопляемия волан. На няколко места през таблото преминават груби шевове, които придават страхотен вид на офроудърското возило, но истината е, че таблото не е кожено, а доста добра и качествена имитация на такова. Това разбира се не ни притеснява, защото ако изобщо можем да кажем, че е пестено от материали, то е от места, където едва ли би могло да ви издразни. Думичката „лукс“ не бихме могли да използваме все още в случая (а и не трябва, когато говорим за Wrangler), но „модерен“ най-точно би паснала в описанието ни за интериора.

jeep wrangler

Една от големите новости в новия Wrangler е разположената високо в средната конзола мултимедия. Тук е моментът да кажем, че това е една от най-удобните инфо-развлекателни системи, които сме ползвали. Управлява се само и едниствено чрез сензорния екран (няма джойстик), но интерфейсът и е изключително лесен и приятен за работа. Всъщност, можем да кажем същото и за аудио системата ALPINE с 9 говорителя и суббуфер монтиран на пода в багажника – със сигурност си заслужава да я имате по време на планиските ви съботни разходки!


Като казахме, че приключенският дух е завзел пространството, трябва да споменем, че за това допринасят силно цветовете подбрани в интериора, които изглеждат като „одрани“ от дрехите на Беър Грилс. В арматурното табло преобладава оранжево и черно, а мултимедията може да се настрои да показва координати, надморска височина, надлъжен и страничен наклон на автомобила, компас, режим на диференциалите и дори с колко градуса са ви завили гумите.

Тъй като говорим за кола предназначена да се продава през 2019 година е редно да отбележим, че „спартанското“ е дало място на наложилите се в последните години задължителни екстри като Старт/Стоп система, програми за защита от пробуксуване, система за наблюдение и предупреждение за кола в мъртвата точка и др.

Offroad

Лостовете между предните седалки са два, както винаги, защото от единия управлявате трансмисията, а от другия избирате дали да карате на задно предаване, на 4х4 или на 4х4 с бавни предавки, тоест от него си играете с раздатъчната кутия.
Версията Sahara пристига с предавателно число 3.73, докато при Rubicon модификацията получавате заден мост с предавателно съотношение 4.1. При Rubi имате възможност да отключвате електронно и предната стабилизираща щанга, за още по-хард офроуд препятствия.

Намират се също няколко разлики в офроуд възможностите между трите нива на оборудване или по-скоро между топ версията Rubicon и двете по-ниски Sport и Sahara. Например 4х4 системата CommandTrac® се монтира в първите две нива, а Rubicon ползва Rock-Trac®.
Подобен е случаят с избора на диференциали. Ако си платите за Wrangler Rubicon, ще можете да контролирате електронно заключването и отключването на предния и задния диференциал. Докато при Sahara и Sport версиите имате само ограничено приплъзване на задния възел (LSD Diff).
Както вече споменахме, в нашия тест карахме версията Sahara и то в завидно снежен район, където превключване на бавни предавки не ни се наложи, тъй като преминаването през смесицата от кал и сняг се случваше просто при режим на заключена раздатка.

wrangler

Двигатели

Идва и моментът да кажем кои агрегати задвижват четирите гуми на новия Wrangler JL. Още при първите дебюти на модела в Детройт стана ясно, че под капака ще бъде настанен 3.6 литровият Pentastar бензинов двигател с 280 к.с. и 350 Нм., а дизеловият вариант ще е 3.0 литров V6 с турбо и 260 к.с. По-малко мощност, но пък въртящият момент тук скача до 560 Нютон метра.
Малко по-късно се оказа, че това са варианти, които за Европа няма да бъдат налични.

И така за България остават две опции. Привържениците на дизеловите автомобили могат да изберат 2.2 литровия CRD турбо мотор с 4 цилиндъра, 200 к.с. и 450 Нм, а за феновете на бензина се предлага новия 2.0-литров турбо агрегат с 272 к.с. на Крайслер, който ще ви изтегля със своите 400 Нм.
Който и двигател да изберете за своя Jeep Wrangler, ще трябва да го екипирате с единствения избор за скоростна кутия – 8-степенен ZF 850RE, за който бихме отправили критика, че е прекалено бавен, ако беше в която и да е друга кола. Просто тук милисекунди за превключване на предавки не са ви нужни, а и именно тази кутия улеснява още повече управлението на колата в градска среда.

Цената на новия Jeep Wrangler в България стартира от 97000 лева за екипирания с 2.0-литров турбо мотор Sahara с две врати, а 4 вратата версия започва от 101 500 лева отново с бензиновия мотор. Сред дългия списък с екстри, за които можете да хвърлите допълнителна сума са няколко вида мек и твърд покрив, пакет Технологии, включващ безключов достъп и системата за кола в мъртвата зона, пакет Overland – той съдържа пакетите „Премиум светлини“, „Технологии“, „Лукс“ и добавя още няколко готини аддона като хромирани елементи, изоация на твърдия таван, който е от 3 части и готината аудио система на Alpine.  Ако смятате да теглите семейната каравана с новия си Jeep Wrangler , можете да доплатите за пакета „Теглене на ремарке“, който ще добави няколко USB порта, усилен алтернатор, 700 амперов акумулатор и 230 волтов извод.

Ако трябва да обобщим в няколко думи впечатленията от уикенда прекаран зад волана на иконичния офроудър Wrangler, а ние трябва да го направим, защото все пак сме журналисти, ще се наложи да използваме клишето „Няма такава кола“. И интересното е, че дори няма да ви излъжем за това. Да, може би ще си кажете „Как ще няма друга такава, Mercedes G-class дебне зад ъгъла!“, но замислете се това са двата последни екземпляра, останали на „бойното поле“ на днешния автомобилен пазар, където инвазията наречена SUV поглъща всичко, което види. А двата модела са колкото и идентични в това че се борят да останат в 4х4 класа, толкова и несравними един с друг, най-малкото защото идейно се различават, а и ценовите им категории са доста неконкурентни една с друга, за никого не е тайна.
Така че, да! „Оригиналът.“ описва най-точно същността на новия Jeep Wrangler. Очакваме с нетърпение да видим и неговата пикап версия, която ще изпрати модела на фронта в още един нишов сегмент – този на товарните автомобили.