Ако следите статиите ни, то вероятно вече сте разбрали, какво стои зад названията и емблемите на най-известните японски и немски автомобили. Днес е време да ви разкажем и за френските.

Citroen

Citroen е една от най-големите френски автомобилни компании. Създадена е през 1919 година от Андре-Гюстав Ситроен. Андре бил френски индустриалец и инженер, занимаващ се главно с производството на оръжия. След края на Първата Светова Война, фабриката му за оръжия претърпяла фалит, тъй като вече нямало нужда от тяхното производство. Така Ситроен решил да ползва завода си и да основе компания за автомобили, която впоследствие кръстил на себе си – Citroen.

През цялата си история, компанията е сменила цели 8 емблеми. Те обаче винаги са се въртяли около идеята за двата шеврона. Те символизират създадената и патентована от Андре Ситроен двойна хеликоидална скоростна кутия. Citroen се превръща в първият производител на масови автомобили в Европа.

Peugeot

Малцина знаят, но историята на Peugeot започва преди повече от 200 години – през 1810 година. Първоначално компанията се занимавала с обработката на стомана и производството на кафемелачки, чадъри, триони и т.н. Първият автомобил на марката се появил през 1889 година, което я превърнало в първият автомобилен производител на Стария континент и вторият в света.

Емблемата на Peugeot със сигурност е най-старото автомобилно лого в света. За първи път, то се появило през 1847 година, когато компанията все още се занимавала с предишната си дейност. След малко повече от 100 години – през 1950 година, емблемата била избрана и за автомобилите на Peugeot. Добре познатият лъв символизира качествето на продуктите произведени от французите.

Renault

Renault е третият голям френски автомобилен производител. Компанията е основана през 1899 година от братята Луи, Марсел и Фернан Рено. Именно тяхната фамилия носи и компанията до ден днешен. В момента Renault безспорно е най-продаваната френска марка за автомобили.

През годините Renault са сменили точно 10 емблеми. От 1925 година обаче, идеята винаги се е въртяло около диаманта, който виждаме и до днес. Сребърният цвят символизира креативността на френските инженери. Диамантът пък е символ на качеството.

Bugatti

Спокойно можем да кажем, че Bugatti е короната във френското автомобилостроене. Компанията е създаден през 1909 година в град Молсайм (днешна Франция, тогава – Германия). От тогава компанията се радва на множество успехи в моторните спортове. Освен това може да се похвали, че е създала и едни от най-бързите суперавтомобили на планетата. Основателят на компанията се казва Еторе Бугати, откъдето идва и нейното име.

Емблемата на Bugatti представлява трицветен овал с името на компанията и инициалите на нейния основател. Впрочем тя е проектирана лично от бащата на Еторе, който бил известен дизайнер на бижута и мебели.

Червеното в емблемата е символ на агресията, скоростта и спортния характер на автомобилите.

Ако статията ви е интересна, може да прочетете:

Част I -Какво стои зад названията и емблемите на най-известните автомобилни марки (японски автомобили)

Част II -Какво стои зад названията и емблемите на най-известните автомобилни марки (немски автомобили)