Със сигурност не веднъж сте се питали, какво символизират емблемите на автомобилните производители. Вероятно за част от тях знаете, за други имате грешна информация, а за трети и ни най-малка представа. За съжаление, няма как да ви разкажем за всяка една автомобилна марка, но ще се опитаме поне за по-популярните. Разбира се, една статия също няма да ни е достатъчна. За това днес ви представяме първа част – свързана с емблемите на японските автомобили.

TOYOTA

 

Toyota безспорно е най-успешната японска автомобилна компания (по продажби). Тя е основана през 1939 година и не случайно си е спечелила милиони фенове. Не всички обаче знаят, какво всъщност означава нейната емблема. Тя представлява три вплетени елипса. Вътрешните два символизират сърцето на компанията и на клиента. Изградената връзка между тях и спечеленото доверие. Самото вплитане на двете фигури, пък образува буквата „Т“, сещате се защо. Външната елипса символизира усепхите на компанията и нейното разрастване. Тя пък прикрепя силно другите два и по този начин показва, че въпреки огромните мащаби, отношението към клиента и автомобила остава на първи план.

Nissan

Nissan е вторият по-големина производител на автомобили в Япония, след Toyota. Първоначално Nissan и Datsun споделяли едно и също лого, като само надписът бил различен. След като обаче, компанията била закупена от Reno. Емблемата била сменена. Тя представлява сребърен кръг пресечен през средата, където пък е изписано името на марката. Тя имала за цел да демонстрира модернизацията и новите хоризонти пред Nissan. А именно съвременна технология, стил и елегантност.

Mazda

Mazda се появили на пазара, като автомобилна марка, през Октомври 1931 година. Малцина знаят обаче, че първоначалната дейност на компанията, започнала през 1920 година е била производство на корк. Тогава тя носела името Toyo Kogyo Co. Впрочем още те създали първото превозно средство на марката, а именно триколесен мотор-ремарка, носещ името „Mazda-go“. Името на триколката било измислено от Jujiro Matsuda, вторият президент в историята на компанията. Всъщност Matsuda има доста общо с названието на Mazda. Тъй като планът бил, тя да се кръсти на него. Как обаче вместо Matsuda, триколката, а в последствие и компанията са получили днешното си име. Mazda произлиза от името на Ahura Mazda, богиня на хармонията, интелигентността и мъдростта.

Днешната емблема на Mazda, всъщност е седмата в историята на компанията. Тя представлява кръг с буквата „M“ в него. M-то представлява разперени крила, символизиращи мотото на компанията „Flight toward the future“ или казано на български „Полет към бъдещто“. Кръгът пък символизира самото бъдеще.

Honda

Вероятно повечето фенове на марката знаят, но първоначално Honda били производители единствено на мотоциклети. Всъщност компанията е основана от Soichiro Honda, така че вероятно се сещате от къде идва и името и. През 1963 година Honda дори стават най-големия производител на мотоциклети в света, именно през тази година се появява на бял свят и първият автомобил на марката – пикапът T360. Трябва разбира се да споменем, че почти всички имена в Япония означават нещо, например „зелена трева“, „жълто дърво“ и т.н. Honda не е изключение, произхождайки от „ориз“. Всъщност доста типично за Азия.

През годините Honda, също са сменили няколко емблеми. Но промените са били по-скоро стилистични, тъй като почти винаги логото се е въртяло около буквата „H“.

Subaru

Subaru са първата автомобилна компания, използва японска дума за името си. То идва от японското название на звездния куп – Плеяди от съзвездието Бик. Думата „subaru“ на японски означава „обединен“. Звездите от Плеяди обаче са седем на брой, а тези в емблемата на компанята шест. Сигурно се чудите, защо? Всъщност не е пропуск при изготвянето на дизайна на ембелмата, нито е направо от естетична гледна точка. Две от звездите са толкова близо една до друга, че когато ги гледате с невъоражено око изглеждат, като една голяма. Именно това е и причина една от звездите в емблемата да е по-голяма от останалите пет.

Mitsubishi

На японски „mitsu“ означава числото „три“, а „ishi“(чете се [b]ishi), означава „воден кестен“, думата се използва и за „ромб“, както и за описание на формата на диманта. Всъщност водните кестени в емблемата са три на брой, тъй като символизират обединението на две фамилии – Yamauchi и Iwasaki, както и местността в която е роден основателят на компанията Yataro Iwasaki – Tosa Domain.