Вчера ви разказхме откъде произлизат имената и какво символизират емблемите на най-популярните японски автомобилни компании. Сега ще обърнем внимание и на някои от немските марки.

Porsche

Porsche е една от най-емблематичните автомобилни компании. Много от феновете твърдят, че Porsche са най-съвършените спортни автомобили, твърдение с което сме склонни да се съгласим. Компанията е създадена през далечната 1931 година в Шутгарт от Ferdinand Porsche. От там идва и името на марката. Компанията е част от Volkswagen Group.

В центъра на логото на Porsche е изобразен кон. Той символизира силата, която притежават колите, а освен това е и символ на Щутгарт. Черните и червени ивици, както и рогата пък изобразяват елементи от герба на провинция Баден – Вюртемберг. Самата емблема има форма на герб обединяващ традициите на региона, в който е основана компанията.

Audi

Audi, подобно на Porsche, е собственост на Volkswagen. Историята на компанията е дълга, като е тясно свързана с марките – Horch, DKW, Wanderer и NSU. В днешния си вид Audi датира от март 1969 година, тогава NSU и Auto Union се сливат под името Audi NSU Auto Union AG със седалище в Некарзулм. През 1985 седалището е преместено в Инглощат, където е и до ден днешен, а фирмата е преименувана на по-краткото Audi AG. Всъщност историята на компанията, може да се проследи далеч по назад от 1969 година. През 1899 година Аугуст Хорх основава компанията August Horch & Cie. Точно 10 години по-късно след пререкания с надзорния съвет, той се оттегля от фирмата и основава August Horch Automobilwerke GmbH. Разбира се, веднага започва съдебен спор за името на компанията. Аугуст Хорх го губи и от 1910 година, променя името на Audi Automobilwerke GmbH.

Историята относно названието Audi, също е доста любопитна. Макар и много от хората да смятат, че то е съкращение от Auto Union Deutschland Ingolstadt, всъщност не е така. След като, губи правата над старото име, Аугуст Хорх се среща с приятеля си Франц Финкенчер за да измислят ново име на компанията. Докато двамата си говорели, до тях седял 10-годишния син на Франц, който учел урока си по латински. Малкият предложил на Аугуст компанията да се казва Audi, която на латински означава „Слушай“, а в превод на немски „Horch“, както е и фамилията на основателя.

Емблемата на компанията символизира сливането на четирите марки от Auto Union. Първият кръг представлява Audi, следващият DKW, третият Horch, а четвъртият Wanderer.

Mercedes-Benz

Mercedes безспорно е една от най-успешните автомобилни марки, изградила си име олицетворение на престижа и лукса. Компанията е основана на 26 Септември 1902г. и може да се похвали, че е прозивежда едни от най-добрите автомобили в почти всички класове. От малки градски коли през свръхлуксозни лимузини, суперавтомобили и дори камиони. Всъщност, макар че Mercedes датира като търговско дружество от 1902г., първият агрегат дело на Карл Бенц е представен на автоизложението в Париж през 1887 година.

Емблемата на компанията носи интересна история. Първоначално Mercedes са произвеждали агрегати и за морската и въздушната промишленост. Именно от там е взаимствано и логото. Трите лъча символизират успехите на компанията и в трите вида транспорт – по суша, вода и въздух. Другата известна асоциация, която носят трите лъча е, че Mercedes носи удоволствие на този, който го шофира, вози и поддържа.

Първоначално марката носела името Benz, но след сливането и с Daimler, трябвало да се измисли ново име. То е взаимствано от псевдонима на дъщерята на собственика на Daimler – АдрBMWиан Мануела Рамона Елинек, но прозвището и било Мерцедес. Това е и причината Карл да кръсти компанията – Mercedes-Benz. Mercedes пък от своя страна означава „милосърдие“.

BMW

BMW е поредният немски автомобилен гигант. Компанията е основана през 1913 година от Карл Фридрих Рап, като първоначалната и дейност била производството на двигатели за самолети. Всъщност първото име на марката била Bayerische Flugzeugwerke AG (BFW) или казано на български „Баварски самолетни заводи“. През 1916 година BFW получава поръчка за изработването на 224 самолетни агрегати за австрийската армия, но така и не успява да изпълни поръчката. След краха, фирмата е продадена на Камило Кастильони, който я прекръщава на BMW (Bayerische Motoren Werke – „Баварски моторни заводи“). Именно от тогава – 1918 година компанията носи това име.

Макар и мнозина да мислят, че емблемата на BMW символизира самолетна перка, всъщност не е така. Емблемата е интерпретаци на герба на Бавария. По онова време, обаче било забранено да се използват национални символи за корпоративни цели, за това и цветовете в логото са обърнати наобратно спрямо тези на областта.

Volkswagen

Volkswagen е поредната немска компания собственост на Volkswagen Group заедно с Audi и Porsche. Идеята за марката възниква по време на една среща между Адолф Хитлер, Якоб Верлин (Представител на Mercedes-Benz) и Фердинанд Порше (Вече знате, кой е той) през 1933г. Тогавашният канцлер на Германия, поставил за цел да се създаде за несмкия народ здрав и сигурен автомобил, който да струва не повече от 1000 райхсмарки. Името на компанията е пряко свързано с целта на автомобилите им -„Фолкс-ваген“ или преведно от немски „Народен автомобил“. На 17 Януари 1934 година Порше изпраща чертежите за първият VW на Райхсканцеларията (правителството) на Германия. Всъщност чертежът бил на първият Volkswagen Beetle.

Верояно няма да ви изненадаме, но емблемата на Volkswagen е стилно съчетание от буквите „V“ и „W“, обградени от кръг. В случая в кръгът няма символика, а е сложен по-скоро от естетична гледна точка. Емблемата пък наподобява и механизъм, подчертаващ немските технологични традиции.

Opel

Малцина знаят, че през 1862 година Адам Опел основава компания за производство на шевни машини. През 1898 година, наследниците на компанията, синовете на Адам са силно заинтересовани от автомобилите и решават да специализират в тяхното производство. Всъщност Opel е една от най-старите автомобилни компании в света. Именно братята основават и компанията Opel Lutzmann. Автомобилите създадени от синовете на Адам, освен успешни продажби успяват да реализират и множество успехи в моторните спортове.

Светаквицата пресичаща кръга в логото на Opel символизира качеството и стила на автомобилите произвеждани от компанията.

Ако статията ви е интересна, може да прочетете:

Част I -Какво стои зад названията и емблемите на най-известните автомобилни марки (японски автомобили)