Забравете Urus: Вероятен Audi RS Q8 Prototype на хоризонта

RS Q8

Очакваме топ версия като конкурент на BMW X6 M и Mercedes-AMG GLE 63 Coupe още от миналото лято, когато се появиха доклади от Audi, които искаха да запазят търговската марка RS Q8.

Технически казано, RS Q8 е продукт на Audi Sport и, подобно на по-малкия си брат, RS Q3, този прототип се надява да ни заблуди с четири изпускателни тръби от двете страни на задния дифузьор. Това е добър начин да заблудите хората, но не проработи с RS Q3 и няма да сработи и сега.

Производствената версия на RS Q8 трябва да има големи овални изпускателни тръби, които да вървят с по-агресивен бодикит и по-големи колела, отколкото всеки друг Q8 модел, включително SQ8.

Що се отнася до причината, поради която смятаме, че този конкретен прототип е RS Q8, е звукът, който са чули фотографите, докато моделът се движи, но и защото носи масивни композитни спирачки с шестбутални апарати отпред.

Просто погледнете размера на тези спирачки. Можете да кажете, че някой иска да се увери, че този SUV разполага с цялата спирачна сила, от която някога ще се нуждае.

Докато Audi RS Q8 се основава на същата платформа като Lamborghini Urus и вероятно ще използва същия 4.0-литров турбо V8 двигател, всъщност не знаем дали неговата мощност ще бъде същата както в Lambo, който произвежда 650 к.с. и въртящ момент от 850 Nm.

Без тези числа, е малко вероятно RS Q8 да може да съответства на ускорението на италианския си братовчед от 0-100 км/ч. за 3.6 секунди или максималната скорост от 305 км/ч. Освен това, ако Audi съвпада с мощността и въртящия момент на Urus, нищо не спира Lamborghini да излезе с още по-екстремен вариант на своя SUV, за да създаде допълнителна разлика.

Вече знаем как изглежда редовния Q8 вътре и той е силно повлиян от флагмана A8. Вътре имаме доста отвори за вентилация, два сензорни екрана като в A8 и черно покритие с алуминиеви детайли.

Версията RS трябва да достигне друго ниво, като може да добави волан от Alcantara, карбонови елементи, контрастни шевове и по-спортни седалки.

Очаква се Audi да представи RS Q8 готов за производство през следващата година, като модел за 2020 година.