Еволюцията на BMW M5

M5

BMW M5 създаде нишата на бързите луксозни лимузини. Още през 80-те години на миналия век, кола като оригиналната M5 бе нещо, което трябва да се види.

Първото поколение беше истинска М-ка във всеки смисъл на думата: беше ръчно изработена, имаше двигател от емблематичния M1, който беше суперспортиста на времето си. Разбира се, това се промени през годините – повече комфорт, повече мощ и повече от всичко. Видеоклипът ще ни покаже еволюцията на този крайъгълен камък в автомобилостроенето.

От невероятната Е28, нещата започнаха да се случват с бързи темпове. Колата има такава привлекателност, че BMW всъщност не могат да я построят достатъчно бързо. Трябва да запомните, че това са дните, когато моделът е ръчно изработен, а времето за производство не е било това, за което сме свикнали днес. С 286 к.с., M5 печели титлата на най-бързия седан в света. След това идва E34, който е естествена еволюция на E28. Тя използва също 3.5-литров шест-цилиндров двигател с 315 к.с. Също така тя е по-тежка. Появата на специално издание през 1992 г., което има 340 к.с. и се казва 20-те Jahre Edition бележи 20 години M5. E34 е един от малкото модели, които идват в Touring (комби) версия.

През 1998 г. се ражда легендата под формата на М39. Той вече не е ръчно изработен, но процесите са подобрени до такава степен, че качеството на E39 все още е високо оценено и добре известно. Под колана й се крие 4.9-литров V8, който произвежда 400 к.с. и отбеляза няколко новости за M5. Това беше първия модел, задвижван от V8, първият, който използва нова система за управление и първата M5 включваше бутон „Sport“.

През 2005 г. E39 е заменен с модел, който използва технология от Формула 1 в своя 5-литров V10 двигател. Това е единственият V10 мотор в M5, който някога е правен, а на всичкото отгоре идва отново в комби версия. Е60 е доста остър и дори до ден днешен има специално място в сърцата на всички. Цялата история и звукът, който всеки модел създава до този ден, включително и новия F90 M5 (първата версия със задвижване на всички колела), разказва част от цялата завладяваща история на расовия спортен седан.