Преди време ви разказахме за BMW M5 E39, днес обаче е време да обърнем внимание на нейния достоен наследник – BMW M5 E60  /61. Колата е красива, бърза и наистина забавна, но не е за всеки.

Както вече разбрахте BMW M5 E39 е страхотен автомобил, способен да ви достави целия адреналин, който желаете. Въпреки това, той изглежда някак спокоен и смирен, при следващото поколение обаче нещата не стоят точно така. BMW M5 E60 изглежда наистина брутално – колата е агресивна, мощна и дори страшна и не се страхува да го демонстрира.

Трудно бихте объркали BMW M5 E60 с обикновена 5-серия. Спирачните дискове и апарати са огромни, колата е доста по-широка, а същото важи и за гумите. Изпускателната генерация пък допълва съвършенството с четири големи накрайника. Дори въздуховодите на калниците гордо носят баджа „M“. Освен, че колата е бърза и наистина спортна, тя не се плаши и от всекидневни задачи. Типично за всяка 5-серия, M-Power-a е въоръжен с множество екстри и глезотии. Освен това колата разполага с достатъчно обезопасителни системи за да не се притеснявате да закарате семейството си до където пожелаете. Освен това M5-цата има и комби версия – E61, която спокойно ще събера бебешката количка, колелото, куфарите, почти всички обувки на жена ви и всичко необходимо за една ваканция.

Стига обаче сме говорили за визията, почти всички BMW-та са изключително красиви.

Това което отличава BMW M5 E60 /61 е агрегата, който крие под капака си. А той е, о да V10 ! 5-литровият двигател генерира 507 к.с. към задния мост, а ускорението до 100км/ч отнема 4.7 секунди. Трансмисията с която се предлага в Европа е единствено 7-степенно SMG. За американския пазар има и изключително рядката комбинация за M5 с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Малко ни е яд, че в Европа сме леко ощетени, но хората, които биха предпочели обикновената ръчна кутия, пред SMG са единици. Повечето M5-ци са софтуерно ограничени до максимална скорост от 250 км/ч., но има и такива които са с „driver package“ и максималната им скорост е цели 305 км/ч. Това което отличава екземплярите без ограничител е елегантен лип спойлер на багажника.

Както още в началото на статията ви споменахме, BMW M5 E60 не е за всеки. Не че M-Power, като цяло са автомобили с които всички можем да се похвалим, но нещата при E60-ката са наистина сериозни. И от финансова гледна точка и от шофьорска. При натискане на бутона „M“, колата изключва блокажите и по-неопитен водач лесно би събрал бордюри, знаци, мантинели и общо взето всичко застанало на пътя на „Бавареца“. Освен това поддръжката на такава машина е тежка, ама истински тежка. Както казахме, спирачките са огромни и спират брутално, но дойде ли време за смяна на накладки и дискове си пригответе сериозна сума. Маслото на скоростите и мотора също не е обикновено, та и там отиват доста пари. Общо взето всичко е скъпо, а разхода на гориво много висок. Под много висок, нямаме предвид 20/100, а дори повече ако наистина карате колата с пълния и потенциал.

Макар че, притежаването на BMW M5 E60 е скъпо удоволствие, ако може да си го позволите, то няма да останете разочаровани.

Задното предаване в комбинация с 507-те конски сили ще ви осигурят истинско удоволствие. А ако сте по-опитен, красивите танци със задницата на BMW-то със сигурност ще ви съпътстват. Освен феноменалното поведение на пътя, типично за M-Power, М5-цата знае как да ви поглези. Коженият салон е изключително комфортен, а благодарение на неговата дълбочина, ще се чувствате стабилно дори в най-сериозните завои. Воланът е стилен мултифункционален, а „head-up“ дисплея удобно ще ви показва колко бързо се движи звяра. Щом погледнете километража, то веднага трябва да разберете, че с тази кола трябва да се отнасяте с уважение. Той показва завидните 330 км/ч, а баджа „M“ допълнително завършва гледката. .

BMW M5 E60 е колата мечта. Тя става, както за батки, така и за бизнесмени. Елегантна е и едновременно агресивна. Единственият и минус е, че няма как да останете незабелязани. Звукът и направо кара автомобилните фенове да настръхнат, а визията и примамва всеки да се обърне след нея.