2jz

Още преди да покажат новата пета генерация Supra пред широката публика, от Toyota съобщиха, че в коша и спокойно може да се побере старият 2JZ мотор, любим на всички фенове. Явно още тогава японската компания е знаела, че ако пуснат колата с двигател на BMW в коша (както и направиха), много от купувачите ще се повлияят от носталгичните чувства и ще прибегнат до суап с добрия стар 2JZ.

И CX Racing не закъсняха с предложението. Те вече предлагат готов комплект с всичко, което ви е нужно, за да смените 3.0-литровия двигател на BMW с 3.0-литров на Toyota . Тунинг компанията пусна рендери с плътно прилягащ в коша туин турбо Джей Зи без да дават все още подробности какво ще включва кита, а пък и модела още не е пуснат по шоурумовете.

В JDM версията си с две турбини 2JZ разполага с 276 к.с., а спецификацията за европейският пазар е имала дори 325 к.с. Това превръща легендарния агрегат в един от най-производителните заводски двигатели в света. Напълно заслужено това е и една от любимите тунинг платформи на тунерите най-малко заради здравината и огромната мощност, която може да се извлече от него.

Въпреки всичко двигателят е на около 30 години и замислете се – има ли смисъл да си купите най-новата Toyota Supra, за да смените съвременния S58 редови 6 цилиндров двигател, който дори ви дава повече мощност – 335 к.с., с друг 6-цилиндров редови на 30 години?

Не е тайна, че мнозина от феновете се разочароваха много, когато разбраха, че дългочаканата 5-та генерация Supra ще пристигне с двигател на BMW, а най-заклетите рязко отсекоха, че това даже „вече не е Supra“. Но човек с поне малко познание е наясно баварската марка какви традиции има в изграждането на редови 6-цилиндрови двигатели – може би най-добрите в историята на автомобилостроенето. S58 се очаква да докаже именно това, а със сигурност феновете съвсем скоро ще открият, че и той е доста подходящ за модификации.

Ако външният и вид не ви допада, хвърлете поглед на ТОЗИ афтърмаркет боди кит, а ако пък цената на Supra-та от 62 900 евро не си устройва, вижте ТУК какво друго можете да си купите за тези пари.