раликрос

Дисциплината раликрос (Rallycross) се популяризира толкова бързо, че в момента имаме два съпернически шампионата от двете страни на океана, спонсорирани от двете най-известни енергийни напитки.

Парадоксалното е, че в САЩ сериите се казват Global RallyCross Championship и си партнират с европейската фирма RedBull, докато шампионатът по рали крос на Стария континент FIA World Rallycross Championship носи логото на американската Monster.

Организаторите на европейското първенство съобщиха, че през 2018 тяхно състезание ще се проведе на пистата на Америките в Остин, същата на която премина етапът на Formula 1 този уикенд. Вече е определена и датата 29 и 30 септември 2018 г.
Шефът на пистата COTA Боби Епщайн съобщи новината и поясни, че за домакинството на World RX ще бъде изградено специално трасе между завоите 12 и 15 с пълен изглед към трибуните.
раликрос

Въпреки, че събитието ще е дебютно за САЩ, то няма да е такова за Америка като цяло. Всяка година шампионатът по раликрос гостува в Trois-Rivières Квебек, Канада, където се провеждат сериите Grand Am, Can-Am, Trans-Am, и американският Льо Ман кръгове.

В стопанисвания от ФИА Световен Раликрос Шампионат доминират скандинавските шампиони Петер Солберг, Матиас Екстром и Йохан Кристофърсън. Имена като Кен Блок и Жак Вилньов също опитаха да покажат таланта си в дисциплината, но от Северна Америка единствено Танър Фоуст успя да регистрира единична победа във Финландия през 2014 г.