VW ID.R е готов да счупи рекорда на Nurburgring

ID.R

След месеци на разработка и тестване, Volkswagen официално представи актуализираната ID.R състезателна кола, която ще се опита да постави нов рекорд за електрически автомобили на Nurburgring Nordschleife.

Тъй като Nurburgring е много по-различен от Pikes Peak, дизайнерите и инженерите са направили значителни промени. Някои от най-големите новости са по екстериора, тъй като моделът е оборудван с нов аеродинамичен пакет, който позволява на колата да достигне по-високи скорости.

Както обясни техническият директор на Volkswagen Motorsport Франсоа-Ксавие Демисън, ID.R ще трябва да се движи със средна скорост над 180 км/ч. по време на обиколката. Моделът също така е способен да достига скорости до 270 км/ч. на правите.

ID.R

Освен новия пакет за аеродинамика, който включва технологии от Formula 1, ID.R има преработен задвижващ механизъм, който е специално „адаптиран“, за да отговори на изискванията на Nurburgring. В частност Volkswagen обявиха, че са оптимизирали системата за управление на енергията на автомобила, която контролира мощността на електродвигателите и регенеративната спирачна система.

Говорейки за задвижването, то произвежда комбинирана мощност от 671 к.с. и въртящ момент от 650 Nm. То позволява на състезателната кола да се изстреля до 100 км/ч. за 2.25 секунди преди да достигне максимална скорост от 270 км/ч.

Опитът за рекорд ще бъде направен от Ромен Дюма и той ще трябва да подобри настоящия рекорд от 6:45.90 минути, който беше зададен от NIO EP9 през 2017 г. За да направи това, Volkswagen ще започне да тества ID.R още утре.

Дюма прекарва много време в симулатора и компанията предава този опит на феновете с безплатна игра, наречена RaceRoom. Играта позволява на потребителите да се състезават с ID.R на Nordschleife, както и срещу Дюма.