Volkswagen започна да тества ID. R за състезанието Pikes Peak International Hill Climb на 24 юни.

Германската марка наскоро се отправи към планината в Колорадо, за да работи за усъвършенстването на окачването и настройването на гумите за 20-километровата отсечка. Също така се работи по настройката на електрическата задвижваща система.

„Новините от Колорадо са много положителни: ние сме в график с подготовката за ID. R Pikes Peak и вече можем да се съсредоточим върху финото регулиране,“ каза директорът на Volkswagen Motorsport Свен Смийц.

Захранването на VW I.D. R Pikes Peak идва от два електрически мотора, които произвеждат комбинирано 680 к.с. и 650 Nm въртящ момент към четирите колела. Благодарение на леката конструкция на автомобила, той тежи едва 1100 кг и може да ускори до 100 км/ч.за 2.25 секунди.

Доработки е получила и аеродинамиката на състезателния автомобил. В резултат на това той разполага с огромен преден сплитер, широки странични прагове и абсолютно ненормално задно крило. Много от външните части са направени с 3D принтер.

„Ускорението и скоростта в завой са наистина впечатляващи, а освен това колата е много удобна. Благодарение на електрическото задвижване, не е нужно да се сменят скорости и така мога да се съсредоточа върху правилната линия“, каза шофьорът Ромен Дюма след последния тест.

Volkswagen има за цел да свали съществуващия рекорд на електрически автомобил от 8:57,118. Себастиан Льоб държи крайния рекорд от 8:13.878 с Peugeot 208 T16.