Volkswagen разкри ID R Pikes Peak Racer изцяло от карбон

ID R

Подобно на много от своите конкуренти, Volkswagen е в разгара на електрификацията. Това, което може да го разграничи, е прототипът, с който се стреми да се изяви.

Разкрит в Алес, Франция – дом на своя изключително успешен пилот – новият VW I.D. R Pikes Peak е подготвен да се справи с известното състезание Race to the Clouds.

За да го постигне, германският производител е създал прототип, твърдейки, че е по-бърз в ускорение, отколкото болид от Формула 1. 2.25 секунди са необходими, за да достигне до 100 км/ч.

Това умопомрачаващо представяне е постигнато с любезното съдействие на електрически двигател, който може да произведе 680 к.с. и въртящ момент от 650 Nm. Това би било достатъчно, за да задвижи повечето суперколи, но ID R тежи много по-малко: под 1100 килограма, според производителя.

Lamborghini Huracan Performante, за сравнение, тежи почти един тон повече, идва с 40 по-малко и с разлика от 280 Nm въртящ момент. И този уличен суперавтомобил успява да завърти обиколка под 7 минути на Nürburgring Nordschleife.

„Целта на Volkswagen е да достигне върха на електромобилността с ID. семейството. По този начин участието на Volkswagen в Pikes Peak не само определя тенденцията за нашето бъдеще в моторния спорт, но има и голямо символично значение в истинския смисъл на думата„, каза шефът на R & D Volkswagen д-р Франк Уелш. „Клиентите винаги са се възползвали от иновациите, направени в моторния спорт, и ние очакваме да вземем тези открития и да ги използваме като ценен тласък за развитието на бъдещите I.D. модели. Изкачването на Pikes Peak определено ще бъде истински тест за електрическото задвижване.“

Задачата за пилотирането леката, високотехнологична машина се пада върху Ромен Дюма. Френският пилот не само печели 24 часа в Льо Ман за Porsche, но има и три върхови постижения на Pikes Peak.

„Както и при производствените автомобили на марката Volkswagen, изцяло електрическите състезателни коли ще играят все по-важна роля за нас в бъдеще“, каза директорът на VW Motorsport Свен Смийтс. „Сътрудничеството в рамките на групата наистина ни помогна, особено предвид краткия график. Например получихме подкрепа от завода за батерии Volkswagen в Брауншвайг и работихме заедно с отдела за техническо развитие във Волфсбург. „