Volkswagen ID R Pikes Peak ще дебютира във Франция следващата седмица

ID R

Volkswagen и неговите марки може и да се оттеглят от състезателните серии по целия свят, но това не означава, че ще спрат да се състезават в моторните спортове – просто ще го направят по различен начин.

Очаква се следващата седмица да бъде новият състезателен автомобил на Volkswagen – ID R Pikes Peak.

Задвижван изцяло на ток, ID R е подготвен да покори известния Pikes Peak International Hillclimb в Колорадо през юни. Концептът изглежда като хибридните прототипи в Льо Ман, които Porsche и Audi правиха през последните години, но отсъства двигател с вътрешно горене. Освен това той не трябва да спазва строгите разпоредби, които са зададени от FIA и ACO, така че има повече свобода в дизайна от инженерна гледна точка.

Проектът обединява предстоящата ID линия на електрически автомобили заедно с Volkswagen R GmbH спортната дивизия. Този проект е първия от 30 години насам, когато през 1987 г. германският производител излезе с Golf с два двигателя в известното състезание към облаците, но малко не достигна до победата.

За да е сигурна в успеха си, автомобилната компания е поискала услугите на Ромен Дюма. Французинът спечели 24 часа в Льо Ман за Porsche преди две години и ще бъде в родния си град Алес, Франция, където VW най-накрая ще разкрие новото си произведение на 22 април.