VW заплашват Audi с Arteon

Новият модел на Volkswagen, а именно Arteon не прилична на никой друг автомобил на германците, особено пък на CC, чиито заместник се явява. Моделът изглежда като по-престижна версия на Passat и от Волфсбург го изправят директно срещу BMW 4-та серия Gran Coupe и Audi A5 Sportback.

Външният вид на Arteon го кара да изглежда като спортно четириврато купе, но за жалост единственото свързано с динамиката на тези автомобили е формата му. Все пак той се предлага в три варианта – стандартен, Arteon R-Line и Arteon Elegance.

Повече от ясно е, че всички те получават екстрите, нужни за модела – LED светлини, аудио система с осем говорителя, безключово управление, електронно контролирана климатична система и полуелектрически предни седалки.

R-Line версията получава спортни брони 18-инчови алуминиеви джанти Sebring, спортен кожен волан, спортни седалки от кожа и алкантара и хромирани накрайници. От друга страна, версията Elegance се предлага с хромирани капаци за огледалата, LED задни светлини с динамична индикаторна функция, контрастни шевове на отопляемите седалки от кожа и алкантара и 18-инчови Muscat джанти.

VW Arteon е и първият модел на германците, натъпкан с толкова много системи за подпомагане на шофьора като Emergency Assist 2.0. Интериорът на модела е просторен. Има достатъчно място за пасажерите, но предвид формата му, високите няма да се чувстват максимално комфортно отзад. Volkswagen-ът споделя същото табло с Passat, включващо активен дисплей и система, разпознаваща жестове.

Наличните двигатели за модела са бензиновите 1.5-литрови TSI 148 к.с., следван от 2.0-литровия TSI, който се предлага във версии от 190 к.с. и 276 к.с. Дизеловата гама включва 2.0-литров TDI със 148 к.с., 187к.с. или 236к.с. 6-степенна скоростна кутия е интегрирана при най-слабия бензинов и първите два дизелови агрегата, а седемстепенна автоматична скоростна кутия с два съединителя се предлага при останалите.

Няма съмнение, че от VW са създали един изключително красив автомобил, включващ някои нови функции. Безспорно обаче, той остава по-назад от големите си конкуренти главно заради липсата на по-мощен модел.