VW възстановява бегачката с два двигателя от Pikes Peak 1987

Golf

Volkswagen се връща на Pikes Peak International Hill Climb с I.D. R Pikes Peak race car и фирмата празнува събитието, като демонстрира възстановяването на Golf с два двигателя, който се е състезавал през 1987 г.

Описан като „прясно възстановена част от историята на моторния спорт“, моделът беше представен наскоро заедно с новата състезателна кола.

Golf-ът е разработен в продължение на шест месеца и е управляван от Йохи Клеинт. Той е имал впечатляващо представяне на Pikes Peak, като е успял да запише четвъртото най-добро време в сесиите, докато използва само един от двата двигателя на колата. Този успех е кратък, тъй като колата трябвало да бъде изтеглена от състезанието няколко завоя преди финала, тъй като Golf-ът претърпял фатална повреда.

Volkswagen казва, че колата е предназначена за Pikes Peak и е с тегло от само 1020 кг. Разбира се, най-интересната характеристика са двата турбокомпресорни 1.8-литрови 4-цилиндрови двигателя, взети от Golf II GTI 16 V. Те са произвеждали комбинирана мощност от 652 к.с. и всеки от тях има собствена трансмисия Hewland. Това означава, че той може да се движи на предно, задно или 4х4 предаване.

Volkswagen са искали да запазят автомобила възможно най-автенчиен. Това изисква „много прецизност“, когато става въпрос за възстановяване на двигателите, тъй като тяхното задвижване трябва да бъде координирано, в противен случай колата ще стане „неуправляема и нестабилна“.

В крайна сметка двигателите не са върнати до пълния си потенциал, тъй като екипът за реставрация се насочи само към мощност от 240 до 260 к.с. на двигател. В резултат на това автомобилът има комбинирана мощност от около 500 к.с.