Volkswagen I.D. R Pikes Peak вече е готов за поход към върха

Pikes Peak

Всички бяха насочили поглед към 24-те часа на Льо Ман този уикенд, но VW се подготвя за друго събитие. И това е болидът, с който ще участва в епичното планинско изкачване Pikes Peak.

Това е VW I.D. R Pikes Peak Challenger, състезателен прототип, подобен на прототип за Льо Ман. Той обаче е изцяло електрически, разполагайки с два електромотора с комбинирана мощност от 680 конски сили – не са толкова, колкото в Tesla Model S P100D (779 к.с.), но прототипът е много лек и свръх аеродинамичен.

Представен само по карбон, Volkswagen вече разкри ID. R със състезателна украска. Състезателният номер 94 е числения еквивалент на буквите I.D. (въз основа на мястото им в азбуката). Състезателят изглежда превъзходно и доста агресивно.

Електрическият прототип ще бъде управляван на 20 километровото изкачване до облаците от легендата Ромен Дюма. Френският пилот два пъти побеждава в Льо Ман: веднъж с Audi и веднъж с Porsche. Той е кара в последния Льо Ман този уикенд, и веднага ще тръгне за Колорадо, за да се подготви за Pikes Peak International Hill Climb.

За да спечели, Дюма ще трябва да победи времето от 8:57,118 мин., поставено от Рис Милън в друг електрически прототип преди две години и 8:13,878 мин. на Себастиан Льоб в Peugeot 208 T16 преди три години, което все още е рекорд на трасето.