Volkswagen планира R-версии на електрическите си модели

Volkswagen

Volkswagen вероятно ще предложи R-версия на една от предстоящите му I.D. електрически превозни средства.

По време на неотдавнашно интервю пред Autocar, шефът на R дивизията на VW, Джост Капито, заяви, че германският производител трябва да гарантира, че всеки ID R модел, който прави, стартира от нулата.

„Ако направим R електрическа кола, трябва да е истинска R, или няма да има смисъл“ – каза Капито. Според него, не е взето решение още кога автомобилът ще види бяла светлина.

„Имаме идея, базирана на това, което се случва в състезателната и производствената сфера, но все още не сме определили дата. Развитието става твърде бързо, така че всеки месец имаме промени. В един момент трябва да кажете: това е, което искаме, да го дефинираме и да започнем да го правим.“

Volkswagen все още не е решил кой от ID моделите си ще бъде първият, който ще получи R означение. За да може да реши, марката ще разбере кой автомобил ще предложи най-добрия компромис между ефективността и ежедневните потребности. Най-вероятният кандидат е I.D. hatch или I.D. Crozz SUV.

Какъвто и да е изборът, Volkswagen е в силна позиция да създаде високоефективно електрическо превозно средство, благодарение на познанията, които придоби с рекордьора Volkswagen I.D. R Pikes Peak и с екипа на Audi Formula E. Притежаваната от VW Porsche също ще влезе във Formula E, което ще увеличи още повече присъствието на фирмата.

Говорейки за ID. R Pikes Peak, шефът на Volkswagen за моторните спортове Свен Смийц каза, че това показва колко вълнуващи могат да бъдат електрическите автомобили.

„Този проект беше демонстрация на това, което ID семейството ще бъде и какво R ще предлага в електрическото бъдеще. Нашата идея беше да убедим хората, че електрическите коли не са скучни. Те могат да бъдат много емоционални – и ние доказахме това.“