Volkswagen отбелязва 30-милионния Passat

Passat

Със своите 30 милиона броя, произведени за 46 години, Volkswagen Passat е вторият най-разпространен модел на марката след Golf (35 милиона единици), изпреварвайки дори емблематичния Beetle (21,5 милиона).

Юбилейното превозно средство слезе от поточната линия в завода Емден в Германия на 3 април и е версия Passat GTE. Хибридът идва с боя Pyrite Silver Metallic и ще се използва като автомобил за международни медии през следващите няколко месеца.

„Passat е един от най-важните и най-успешните автомобили на Volkswagen. От стартирането му преди 46 години, 30 милиона клиенти са имали доверие на това превозно средство”, каза операционният директор Ралф Брандщатер. „В резултат на това Passat се превърна в световен автомобил; кола, която днес се чувства у дома си както в Пекин, такаи в Берлин, Сидни, Йоханесбург или по улиците на Сан Франциско.“

Passat се продава в различни версии в световен мащаб, като последната е за Европа. Подобреният Euro-spec модел беше представен преди няколко месеца и показан на автомобилното изложение в Женева през 2019 година. Той предлага спортни обновления, нови джанти и цветове за екстериора, както и нови материали и волан в интериора. Освен това, 11.7-инчовият цифров инструментален клъстер е подобрен и е добавена нова инфоразвлекателна система с три различни размера на екрана.

Що се отнася до най-новият Passat GTE, той се предлага с 1.4-литров TSI бензинов двигател и електромотор. Хибридната задвижваща система е способна на 215 к.с. По-важното е, че той отговаря на стандарта за емисии Euro 6d, който ще се прилага за всички нови автомобили, продавани на Стария континент от 2021 година.

Първият Passat беше построен във Волфсбург на 14 май 1973 г. Той замени VW 1600 с въздушно охлаждане, задноразположен двигател и задвижване на задните колела и имаше модерно, за времето си, изцяло стоманено шаси, предно задвижване и двигател с водно охлаждане.