През 2018 година автомобилния гигант Volkswagen обяви, че ще строи мегазавод с локация Източна Европа. Окончателното решение ще бъде взето в края на април месец тази година, а България е сред главните претенденти.

България ще се яви, като главен претендент за локация на новия мегазвод на компанията Volkswagen. Целта на завода е да произвежда автомобили на различни марки, под шапката на Volkswagen Group – Audi, Skoda, Volkswagen, Seat и други. Според „Капитал“ инвестицията на немската компания ще бъде на стойност надхвърляща 1.4 милиарда евро . Освен това заводът ще открие и повече от 5000 работни места.

Компанията търси площ за завода си, надхвърляща 4000 декара с достъп до газопреносна мрежа, индустриално електричество, водоснабдяване, магистрала, ЖП транспорт, както и лесен достъп до аерогара. Предприятието ще отговаря на най-модерните изисквания за автомобилостроене. Очаква се първоначално да стартира с производството на Skoda Karoq и Seat Alteca, а в по-късен етап и много други модели на най-големия производител в световен план. Капацитетът на завода ще бъде около 1000 автомобила на ден.

Двете вероятни локации, които немската компания разглежда са бившият завод – Кремиковци (Собственост на Първа Инвестиционна Банка) и индустриалната зона в Пловдив.