Toyota показа хиперкара си за Le Mans 2020

Le Mans

Toyota Gazoo Racing потвърди днес своето участие в Световния шампионат по издръжливост на FIA (WEC) след 2020 г., когато ще влязат в сила нови технически правила.

Започвайки със сезона 2020-2021, най-високия клас на WEC и 24-те часа на Le Mans няма да се нарича ​​LMP1. Вместо това ще приеме името „Hypercars“ и ще се състои от два вида състезателни машини: прототипи на хиперавтомобили и състезателни версии на пътни хиперкари.

Toyota е избрала да поеме по втория път и ще построи автомобила си на базата на автомобила GR Super Sport, показан за първи път през януари 2018 г. Компанията вече пусна първи CGI рендери на своя автомобил, който има много подобен силует на GR Super Sport концепта, но е с по-екстремен аеродинамичен пакет.

“Toyota Gazoo Racing с удоволствие потвърждава, че ще участва в сезона 2020-2021 с хибриден прототип, базиран на автомобила GR Super Sport. И двата автомобила са в процес на проектиране и интензивно развитие в техническите центрове на компанията в Тойота Сити, Хигаши-Фуджи и Кьолн.” каза автомобилният производител в съобщение за пресата.

Toyota заяви, че приветства бъдещото предизвикателство срещу други производители на спортни автомобили в топ категорията на WEC и 24-те часа на Le Mans. Компаниите, които обявиха участието си в класа „Hypercar” досега, са Aston Martin с Valkyrie, Scuderia Cameron Glickenhaus с SCG 007 и ByKolles Racing.

Тестването на новата състезателна кола на Toyota ще започне следващата година преди началото на сезона 2020-2021. Името на автомобила ще бъде обявено на по-късна дата, а допълнителните подробности за автомобила на Toyota GR Super Sport ще бъдат публикувани „своевременно“.

Според новите правила, производител, който се състезава в класа Hypercar с базиран на пътна кола автомобил, трябва да създаде минимум 20 модела за период от две години. Новите правила също така предвиждат, че автомобилите трябва да имат максимално тегло от 1100 кг и средна мощност от 750 к.с. Те също така трябва да постигат средно време за обиколка от 3 минути и 30 секунди в състезателни условия.

Интересното е, че хибридните системи не са задължителни, но автомобилите, които ще приемат това решение, ще могат да се възползват от допълнителни 270 к.с. За да се създадат условия за равнопоставеност между хибридните AWD автомобили и 2WD нехибридните, ще бъде приложена LMGTE Pro-based Balance of Performance (BoP) система. В същия дух ще има и един доставчик на гуми.