Toyota GR Super Sport Concept е LMP1 прототип за улицата

GR Super Sport

„Състезанията подобряват породата“ отдавна е основен принцип на автомобилната индустрия, но не е бил видим за Toyota. Това обаче се променя по най-драматичния начин с този Toyota GR Super Sport concept.

Представен на автомобилния салон в Токио, концептът GR Super Sport е проект на екипа на Toyota в автомобилните спортове, Gazoo Racing. Но това не е състезателна кола. Вместо това, според думите на президента на „Gazoo “ Шигеки Томояма, това е „отправна точка за напълно ново предизвикателство за Toyota на разработване на спортни автомобили от активни състезателни коли“.

GR Super Sport изглежда е първият поглед към бъдещия суперавтомобил на Toyota, базиран на сегашния  TS050, участващ в Световния шампионат за издържливост. Това е нещо повече от дизайнерско упражнение, тъй като е представен заедно с работещо голо шаси. Подробностите, обаче, са малко, като Gazoo Racing казва само, че използва 2.4-литров V-6 с директно впръскване и две турбини, който е част от хибриден задвижващ механизъм с обща мощност от 986 конски сили.

По думите на Томояма: „Gazoo Racing Company започна да развива супер спортен автомобил от следващо поколение, който ще използва хибридна технология, разработена за Световния шампионат за издържливост“. В изявлението, Томояма посочи контраста между GR Super Sport и друга концепция на Toyota, e-Palette, която беше представена през 2018 г. на технологичното изложение CE по-рано този месец. Ако автономните машини като e-Palette са част от автомобилното бъдеще, ние ще се радваме, че машини като GR Super Sport са също част от него.

Надяваме се, че няма да е нужно да чакаме твърде дълго, тъй като имаме други хиперколи, произведени от състезателни автомобили, а именно Mercedes-AMG Project One и Aston Martin Valkyrie.