impreza wrx

В днешно време едва ли има има мъж, който да не знае два основни факта за японската марка Subaru – те правят само 4х4 автомобили и използват „от онези странните двигатели… боксери май се казваха“. Днес ще кажем няколко думи за един от най-прочулите им се модели – Impreza WRX и по-конкретно неговата втора генерация, произвеждана от 2000 г. до 2007 г.

След поредица успехи на първото поколение Impreza WRX в Световния рали шампионат, Subaru решават да лансират продължение на проекта WRX. Безспорно голяма част от вас са се чудили какво се крие зад тази абревиатура – официално означава „World Rally eXperimental“, а на някои места се твърди, че е „World Rally Cross“. И в двата случая името е родено от колаборацията на японския производител с английския мотоспорт отбор Prodrive още през 1990 година.
Основните разлики между нормалната и WRX Impreza е, че трибуквената е с турбиниран двигател, по-твърдо окачване и подобрени спирачки.

Втората генерация на спортния модел на Subaru претърпява два фейслифта през седемте години на производство. По-запознатите фенове лесно могат да разпознаят моделите само по формата на фаровете и стоповете, разделяйки ги в хронологичен ред на „Bug Eye 2000-2002“, „Blob Eye 2002-2005“ и „Hawk Eye 2005-2007“.

impreza wrx
Първата версия (Bug Eye)
е претърпяла коренна визуална промяна след залеза на дебютната генерация Impreza. Тя е пораснала с 10 милиметра на широчина в седан формата си и с 5 милиметра в комби варианта. За разлика от предишното поколение, тук вече няма купе версия.
Драстични промени във визията се наблюдават в предната част където са се настанили 4 кръгли фара – основни светлини и допълнителни халогени ниско в зоната на бронята, които силно подчертават ралиджийския характер на модела. Капакът на турбинирания мотор е с голям въздухозаборник, чиято цел е да насочва струята въздух към горно разположения кулер.
Предните и задните калници са силно раздути настрани, което отново се превръща в индивидуална черта на автомобила.
Задната част се радва на напълно обновени светлини и малко ниско крило, позиционирано над багажника.

Двигателят, който задвижва Impreza WRX е доказалият се 2.0-литров турбо мотор с мощност от 218 к.с., които завъртат 4-те колела посредством 5 степенна механична скоростна кутия. Автоматична трансмисия не е налична на нито една турбо модификация… все пак говорим за расова бегачка с известно рали минало и настояще.
4х4 системата на Impreza WRX втора генерация е известна като една от най-надеждните в света. В нормален режим тя изпраща мощността по равно на двата моста посредством виско среден диференциал. В случай на приплъзване, същият разпределя силата от 80/20 до 20/80 между преден и заден мост.

Системата не е променена до края на второто поколение Impreza WRX.

wrx 2 gen
През 2002 година Subaru представят първия фейслифт на модела, който вече споменахме като „Blob Eye“. Той почти веднага се превръща в любимеца на феновете с атрактивния си външен вид и може би с факта, че през 2003 година неговата STI версия става победител в Свтовния рали шампионат с пилот Петер Солберг.

Визуалните промени тук засягат главно формата на фаровете, които отново са овални, но не толкова идеално кръгли. Задните светлини също търпят промяна, макар и минимална.
Сърцето под предния капак остава двулитровия боксер с 4 цилиндъра и турбокомпресор, само че мощността е нарастнала до 225 к.с.

impreza wrx
Вторият фейслифт
не чака дълго. През 2005 година е представена и третата Impreza WRX втората генерация, която съдържа отново някои визуални ощипвания, но не в тях се намира голямата промяна. Фаровете и предната броня са станали по-агресивни, а от легендарните огромни фарове за мъгла не е останал и спомен. На тяхно място бледнеят две малки фарчета. Стоповете отново са претърпяли освежаване, а този път това се отнася и за интериора, особено в зоната на централната конзола.

Голямата промяна всъщност се крие под предния капак. Там вече не се намира 2.0 литров, а 2.5-литров боксерен турбо агрегат отново с 4 цилиндъра, но вече 230 к.с. Това решение на Subaru до ден днешен поражда спорове кой от двата мотора е по-добър и надежден, но като обобщение можем да кажем, че и двата служат добре, ако се грижите прилично за тях.

impreza wrx
Боксер двигателите изискват редовна (не по-честа) смяна на двигателното масло, а постоянно включеното 4х4 налага използването на 4 гуми от еднакъв тип и размер.

Както вече споменахме, ако вие положите нужните усилия да се грижите за вашето Subaru Impeza WRX било то втора или първа генерация, то ще предизвиква на лицето ви огромна усмивка всеки път щом запалите бoботещият му двигател и натиснете газта през заснежените участъци.