Каква е първата асоциация, която ви изниква в главата, щом чуете Subaru? Сигурни сме, че се сещате за Impreza. Ние също си представяме рали иконата как ръмжи и влиза неудържимо в завоите. Днес ще ви запознаем със Subaru Impreza от 2018 година.

Първоначално сме длъжни да ви предупредим, че няма да говорим за WRX или STI, а за по-обикновената версия. Та ако сте сложили шапката на Колин Макрей, може и да я свалите.

Какво е ново е получила Impreza-та ? Всъщност освен типичните за всеки фейс-лифт козметични промени в интериора, Subaru Impreza 2018 ще се предлага и с още един нов агрегат – 1.6 литров бензинов бокстер мотор със 114 к.с. Освен това от компания обещават, че е подобрена и динамиката при шофиране.  Интериорът на автомобила, както казахме е претърпял леки козметични промени, но все още не впечатлява особено.

Най-големият минус на Impreza-та е разхода на гориво и вредните емисии. Докато на повечето конкуренти, малките бензинови турбо двигатели са динамични и икономични. То при Subaru-то не е точно така. Агрегатите са по-скоро мудни, а разхода на гориво е по-висок. Впрочем, не сме сигурни, но най-вероятно, по-предпочитаният агрегат ще бъде 2-литровия. Причината е проста, разхода на гориво е сходен, разликата в конските сили почти 40, а в цената малко над 2000 лева. Все пак трябва да похвалим компанията, тъй като от гледна точка на шумоизолацията са се постарали, не достатъчно, но все пак има напредък. При ниска скорост и малко обороти в купето е доста приятно. За съжаление при по-висока скорост шума от вятъра идва малко в повече.

Subaru Impreza е придобила статут на  икона. Може би затова сме и малко по-критични, но няма как. От компанията определено трябва да се постараят още, тъй като конкуренцията е много силна. Дори Skoda Octavia изглежда доста по-луксозна и разчупена. Разбира се, стане ли въпрос за STI и WRX нещата са наистина страхотни. Просто от по-обикновената и достъпна версия има още какво да се иска.