Skoda Vision iV Concept предлага поглед за бъдещ купе кросоувър

Vision iV

Малкият SUV Kamiq няма да бъде единственият дебют за Skoda на автомобилното изложение в Женева.

Автомобилният производител току-що пусна първи дизайнерски скици на нова концептуална кола, наречена Vision iV, която е изцяло електрическо „купе с динамични линии“, което ще използва MEB платформата на VW Group. Първото превозно средство на Skoda, базирано на модулната електрическа платформа на VW, е кросоувър купе с четири врати, което се отличава с „очарователни спортни и емоционални линии“, според прессъобщението.

Моделът притежава атлетични пропорции, 22-инчови аеро джанти, разположени под широки калници, както и спускаща се покривна линия. Акцентите също включват типичните за концепт камери за задно виждане и врати без дръжки и рамки на прозорците.

Отпред Vision iV се отличава с по-широка от обичайната решетка на Skoda с вертикални ребра и хоризонтална LED лента в горната част, която свързва тънките агресивни фарове. Определено автомобилът изглежда заплашително отпред, отчасти благодарение на големите въздухозаборници на бронята.

Vision iV

Отзад, концептуалният автомобил притежава С-образни кристални светодиодни задни светлини, аеродинамичен спойлер, както и още една LED лента над задния дифузьор. И накрая, друг отличителен дизайнерски детайл е логото на Skoda, осветено в червено.

Очевидно въпросът за всички е дали този концепт дава идея за бъдещ производствен модел. Skoda не потвърждава това, но споменава в съобщението си, че ще представи „повече от десет електрифицирани модела до края на 2022 г.“ след инвестиции от 2 млрд. евро в алтернативни задвижвания и нови мобилни услуги.

Skoda също така казва, че първият модел на MEB платформата ще пристигне през 2020 година. Макар да не очакваме Vision iV да се превърне в производствен модел в този си вид, дизайнерският шеф на Skoda Оливер Стефани казва, че конструктивните характеристики на концептуалния автомобил ще бъдат типични за бъдещите електромобили на Skoda.

Vision iV