Seat Leon concept ще разпознава пияни и дрогирани шофьори

Leon

Новите технологии за безопасност, представени в Seat Leon concept ще помогнат за намаляването на произшествия, причинени от безброй много фактори.

Комплект от 19 нови потенциално животоспасяващи технологии са представени в новия концептуален Seat Leon Christobel. Те ще бъдат представени на пазара вероятно през 2019 г.

Технологичният петместен хечбек е създаден с цел намаляване на смъртните случаи причинени от превишена скорост, разсейване, употреба на алкохол или наркотици или неползване на колан.

Стандартният на пръв поглед Leon крие множество нови електрически системи. Сред тях има и две системи за наблюдение, но много от тях ползват функциите на съществуващи сензори и софтуер. Те също и ще могат да изпращат предупредителни текстови съобщения до телефоните на родителите. Идеята ще е насочена към опазване живота на младите шофьори, наблюдавани именно от тях.

Leon

Най-голямата новост в Christobel е сензор, който следи очите на шофьора. Това е монтирана на таблото камера, която ще разпознава лицето му, както и неговите мимики и настроения. Тя е неразделна част от анализатор на дъха на водача, който е свързан със запалването на автомобила чрез Bluetooth. Той ще попречи на пияни или дрогирани шофьори да стартират колата.

Сензорът, следящ очите ще може също и да разпознава шофьора, като така ще попречи на друг човек да излъже анализатора за дъх. Допълнителна опция за безопасност няма да позволи запалване на двигателя, ако вратата е отворена. Това може да е сигнал, че пасажер се опитва да запали автомобила и да го предаде в ръцете на пиян шофьор например.

Leon

Друга система за безопаснот пък няма да позволява стартиране на двигателя при незакопчан колан. Черна кутия, свързана с камера, която да „чете“ ограничението на скоростта и ще изпраща сигнали към водача. В краен случай ще се намеси и ще намали скоростта. 30% от инцидентите в Европа са причинени от висока скорост, като пред тях с 36% отговаря разсейването. Употребата на алкохол и наркотици е предизвикала 25% от инцидентите, а неползването на колан – 17%.

Още една камера ще бъде закачена за огледалото за обратно виждане. Чрез нея ще се елиминират „слепите“ места при шофиране.

Всички устройства за безопасност ще могат да бъдат настроени чрез централния тъчскрийн дисплей на Seat Leon. Техните фунцкии ще бъдат достъпни и от един единствен бутон на волана, който ще се нарича „Guardian Angel“ button.