Seat ще залее пазара с електромобили и хибриди

Seat

Seat смело крачат към бъдещето. Първо испанците създадоха флотилия от SUV-ове, за да са в крак с тенденциите. След това отделиха Cupra като самостоятелна марка. Вече е време да погледнат и към електрификацията.

Компанията има намерение да представи 6 нови хибридни или изцяло електрически автомобила преди началото на 2021 г. Те ще бъдат в най-разнообразни класове. Един от тях ще бъде производствената версия на концепта El-Born, показан на автомобилното изложение в Женева през 2019 г. Той ще се присъедини към градския автомобил с нулеви емисии Mii.

Новото поколение Leon ще получи хибридна версия, както и SUV-а Tarraco. Марката Cupra също ще играе голяма роля в стратегията за електрификация на Seat. Следващите Cupra Leon и Cupra Formentor ще имат plug-in хибридни варианти.

Амбициите на Seat надхвърлят предстоящите електрически и хибридни модели, тъй като те ще разработят нова платформа заедно с Volkswagen. Новата архитектура ще бъде по-малък вариант на MEB (Modular Electric Drive Toolkit) архитектурата, която е в основата на ID
гамата и ще бъде подходяща за компактни автомобили с дължина от около 4 метра. За сравнение, настоящата Ibiza е с дължина 4,059 мм.

С други думи, Seat планира да се конкурира с Nissan Leaf, но на много по-достъпни цени. Целта е да се стартира електромобил, който да започва под 20 000 евро.

„Seat вече има по-ясна роля във Volkswagen Group и благодарение на получените резултати, ние спечелихме нова платформа за електрически превозни средства“, каза изпълнителният директор Лука де Мео. „За първи път Техническият център на Seat ще разработи платформа, която може да се използва от повече марки по целия свят.“