alpine a110

Новото Renault Alpine A110 е вече официално разкрито и с най-голямо удоволствие забелязваме, че то направо е „удрало кожата“ на предшественика си Alpine Berlinette, по-известно у нас като Булгаррено. Причината да го наричаме така сме убедени, че я знаете.

Новото двуместно купе на французите е запазило цялостния контур на модела от края на 60-те, както и емблематичните двойни предни светлини, скосената покривна линия и релефния преден капак. Всичко това е елегантно примесено с елементите от новото време, като LED дневни светлини, модерни лети джанти и интериор изпълнен със съвременни джаджи.

Самият отговорник за дизайна Антони Вилейн споделя, че за него е било сбъдната мечта да създаде дизайна на съвременното А110 и е естествено да използва за справка визията на старото Renault A110 Berlinette, която той нарича „емблематична“.

Спортното купе представя сериозни технически характеристики, с които очевидно хвърля ръкавицата срещу лицето на Audi TT. Французинът използва 1.8 литров турбо бензинов мотор с 250 к.с. и 320 Нм тяга, което му позволява да ускори от 0 до 100 км/ч за 4.5 секунди преди да достигне максималните 250 км/ч. За да постигне тези данни, със сигурност помагат лекото тегло, дължащо се на високата употреба на алуминии в конструкцията, както 7-степенната скоростна кутия с двоен съединител (DCT).

На този етап Renault Alpine A110 ще бъде произведен в серия от 1995 бройки Premium Edition, които ще се резервират с депозит чрез мобилно приложение. Клиентите могат да избират между цветовете Alpine Blue, Noir Profond (черно) и Blanc Solaire (перлено бяло).

Независимо от нивото на оборудване, всеки автомобил получава леки алуминиеви Otto Fuchs джанти с размер 18 инча, активна спортна изпускателна система, аудио система Focal, карбонови детайли в интериора, алуминиеви педали, седалки Sabelt и множество табелки, припомнящи че се возите в истински Alpine Premier Edition.

Интересна историческа информация е, че през далечната 1978 година Groupe Renault решава да отдели Alpine като самостоятелна марка, вместо да я превръща в дъщерно дружество. В този си вид брандът се скрива от автомобилната сцена за известен период от време и според ръководителя на Alpine Майкъл ван дер Санд сега е точният момент да изпъкне пак на картата чрез новото спортно двуместно купе – Renault Alpine A100.