re-bull-honda

Red Bull решава да използва двигателите на Honda Formula 1 през следващата година, разкриха сигурни източници, като потвърдиха решението, което вероятно щеше да се оповести по време на френското Гран При тази седмица.

Въпреки че намерението на екипа от Милтън Кийнс беше да изчака домашното състезание в Австрия, за да вземе окончателното решение за това кой двигател да ползва през 2019 г. изглежда, че висшето ръководство е направило избора си.

Следвайки обстойна оценка на автомобилните производители по време на канадския GP уикенд и знаейки, че Renault не може да гарантира задържането на офертата си за доставка на двигатели, Red Bull ще се ангажира с Honda.

Разбира се официалното решение на отбора ще бъде съобщено публично в понеделник вечерта.

Ако всичко това се превърне във факт ще се окаже, че австрийският тийм избира за партньор японския производител след повече от десетилетие прекарани с Renault. С тях именно бяха спечелени всичките световни титли в ерата на V8 моторите.

Този ход ще бъде удар и за Renault, които се надяваха да запазят на борда Red Bull, превръщайки го в еталон за собствения си екип.
Шефът на Renault F1 Кирил Абитебул определи действието на настоящия им партньор като лутане между техническата и търговската страна в избора – между варианта да останат клиент на Renault или да изградят нови партньорски отношения с Honda.

„Оценявам това. Но според мен с нас имат шанса да спечелят световната титла, не мога да кажа същото за Honda.“ – допълни Абитебул.

Honda постигна значителен напредък тази година с Toro Rosso, след раздялата си с Макларън в края на миналата година.